Početna Gradske teme Novosađani se žale na hladne radijatore

Novosađani se žale na hladne radijatore

0

radiator-250558_640

Novosađani su ovih dana nezadovoljni grejanjem u stanovima. Najveći problem predstavljaju hladni radijatori tokom toplijih dana. S obzirom na to da građani tokom cele godine plaćaju račune za grejanje, postavlja se pitanje da li je to propisno i da li imaju pravo na umanjenje računa?

Iz Javno-komunalnog preduzeća “Novosadska toplana” kažu da svi toplotni izvori rade punim kapacitetom, kao i da se isporučuje dovoljna količina toplotne energije.

Kada je reč o pojedinačnim reklamacijama na kvalitet grejanja, pozvala bih sve naše korisnike da se u tim slučajevima obrate nama kako bismo bili u mogućnosti da po prikupljanju svih neophodnih podataka izađemo na teren, odnosno da ovlašćeni radnici “Novosadske toplane” pravovremeno reaguju na reklamaciju – kaže Ivana Stanimirović, portparol JKP “Novosadska toplana”.

Mnogi građani se pitaju zašto su računi isti tokom cele godine, kada grejanje nije ujednačeno. Kao rešenje toga nametnulo se plaćanje prema potrošnji, odnosno ugradnja kalorimetara koji bi očitavali koliko se toplotne energije utroši i shodno tome, koji je iznos na računu.

Što se tiče novog sistema obračuna i naplate prema potrošnji, on se za sada primenjuje samo u novim zgradama, jer su stare zgrade veoma energetski neefikasne i veoma loše izolovane, pa bi stoga bili zabeleženi veoma visoki računi.

S obzirom na podatak da se za sada samo u 97 novijih zgrada obračunava prema potrošnji, postavlja se pitanje na koji način će stanari koji žive u starijim zgradama, ali i oni u novijim koji nemaju kalorimetre, imati kvalitetno grejanje i račune u skladu sa tim?

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com