Početna Danas u gradu Održana konferencija za novinare povodom predstojećeg sajma “Međunarodni dani Energetike i Investicija”

Održana konferencija za novinare povodom predstojećeg sajma “Međunarodni dani Energetike i Investicija”

0

DSC_0146

Na konferenciji za novinare održane danas u 11 časova u Svečanom salonu Novosadskog sajma, a povodom najave predstojeće manifestacije “Međunarodni dani ENERGETIKE I INVESTICIJA”, pred velikim brojem predstavnika medija organizatori i partneri ovog događaja predstavili su plan i program prve sajamske priredbe u godini, i obražložili značaj tema koje će biti predmet analiza i diskusija tokom 10. i 11. marta.

DSC_0047

U organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj – CEDEF, Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, Color Press Grupe i Novosadskog sajma, pored izložbeno-sajamskog dela, ovaj događaj obuhvatiće i 30 stručnih skupova, oko 2000 učesnika i regionalnu konferenciju “Energetske perspektive i izazovi” na kojoj se očekuje učešće predstavnika Vlade Republike Srbije, delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasada Holandije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i najznačajnijih privrednika iz oblasti energetike u Srbiji i regionu.

DSC_0141

Prof. dr Ana Bovan, predsednica Centralno evropskog foruma za razvoj CEDEF, istakla je da je sve veći broj uključenih organizatora i partnera pokazatelj da je ideja koja je u osnovi manifestacije očigledno jako dobra, i da je spoj energetike, investicija i pozitivne energije ovog projekta dobitna kombinacija:

OECD je pre nekoliko dana lansirao jedan izveštaj o konkurentnosti Jugoistočne Evrope, i tu se između ostalog pojavljuje energetika kao vrlo značajan faktor. Ali iako je energetska efikasnost bila povod da se ove godine okupimo, ovde neće biti reči samo o toj temi već i o zelenoj energiji, nekim čistijim tehnologijama, i jednoj stvari do koje nam je svima najviše stalo, i za nas i za našu decu, a to je borba protiv klimatskih promena.

DSC_0129Prof. dr Marijana Dukić – Mijatović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, naglasila je da Grad prepoznaje značaj ovog događaja i da je u proteklom periodu Novi Sad veliku pažnju posvetio ovoj oblasti i temi. Podsećajući na usvojenu strategiju održivog razvoja koja će važiti u narednom petogodišnjem periodu a u koju su uvrštena čak 163 projekta, pomenula je veliki broj onih usmerenih upravo na energetsku efikasnost, unapređenje energetike i zelenu energiju.

Robert Čoban

Imajući u vidu da je Pokrajna Vojvodina mesto gde su centrale gotovo svih, ili bar najvećeg broja energetskih firmi u Srbiji, predsednik Color Press Grupe Robert Čoban ukazao je na logičan sled događaja i odluku da se baš u Novom Sadu, kao mestu odlične sinergije, održi ovogodišnja konferencija koja će biti usmerena na analizu geopolitičkih i geostrateških aspekata energetike:

Svet u kome živimo danas, i brze promene koje se dešavaju na globalnom planu, zahtevaju da mi iz zemalja koje su srednje i male, jako dobro pratimo šta se dešava, i da pokušamo da predvidimo neke korake na toj geopolitičkoj sceni. A mislim da su ovakva mesta jako važna, i kako bi svi mi iz drugih grana privrede mogli da oslušnemo šta možemo da očekujemo da će se dešavati u narednom periodu.

DSC_0140

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković najavio je da će Sekretarijat, kao i prošle godine, obezbediti štand gde će lokalne samouprave moći svojim projektima da se predstave pred mnoštvom domaćih i stranih investitora, a Leonid Babić, predstavnik Generali Osiguranja Srbije, strateškog partnera Novosadskog sajma, istakao je da je u sve četiri teme koje će predstojeći događaj obuhvatiti duboko implemenitiran faktor osiguranja.

DSC_0057

Prvi put u sklopu ove sajamske manifestacije, a zahvaljući saradniji Novosadskog sajma i Fakulteta tehničkih nauka, strukovnih udruženja i privrednika iz oblasti građevine, naći će se i sektor građevinarstva.

DSC_0099

Tokom dva dana, 10. i 11. marta, pod radnim nazivom “Energija u dobrom smeru”, biće obrađena sva aktuelna pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine. Ovom manifestacijom koja će se održati samo nekoliko dana po obeležavanju Svetskog dana energetske efikasnosti, mart mesec će definitivno ostati obeležen ozbiljnim tonom tema koje igraju ključnu ulogu za našu budućnost.

Autor: Marija Milošević
Foto: Promo