Početna Gradske teme Novosađani strahuju od narkomana u blizini Metadonskog centra

Novosađani strahuju od narkomana u blizini Metadonskog centra

Stanari Ulice Mikole Kočiša i okolnih ulica na Sajmištu predali su Skupštini grada peticiju sa više od 130 potpisa, ukazujući da im smeta blizina Metadonskog centra u sklopu Kliničkog centra Vojvodine.

U ime stanara, Novosađanin Strahinja Bojović predočio je Komisiji za predstavke i predloge želju da se reše dugogodišnji problemi sa kojima se građani suočavaju, a u strahu od narkomanskih zavisnika. Kako je navedeno na sednici Komisije, njihovo problematično ponašanje, korišćenje narkotika i alkohola na javnim površinama, ne prezajući od prolaznika, pa i dece, izazivaju strah i neprijatnosti.

Građani tvrde da se zavisnici, nakon primljene terapije, okupljaju i zadržavaju u neposrednoj blizini Metadonskog centra, neretko se međusobno sukobljavaju, a žitelji ove ulice tvrde i da na ulici preprodaju narkotike i konzumiraju ih, upravo ispred kuća i u blizini puta kojim se kreću stanovnici tog dela grada.

Oni smatraju da su veoma ugroženi i oni i njihova deca, zbog prisustva velikog broja ovih problematičnih ljudi, dilera, agresivnih i razbojnički nastrojenih osoba, a naročito što iza sebe ostavljaju gomile smeća, špriceve i igle od korišćenja narkotika. Bilo je i nekoliko slučajeva provala u kuće i dvorišta kao i krađa, pa smatraju da je krajnje vreme da se ovaj problem reši i to uključivanjem što većeg broja ljudi i institucija.

Buka iz Kineske četvrti smeta stanarima

Takođe, na nesnosnu buku koja dopire iz diskoteka u Kineskoj četvrti i remećenje javnog reda i mira onih koji se okupljaju na tom prostoru, ukazala je Slavica Mučibabić iz Šekspirove ulice.

Prema njenim rečima, pomenute diskoteke i klubovi ne poštuju radno vreme, kao ni jačinu dozvoljene buke, rade bez potrebnih dozvola, a s obzirom na to da u tim objektima ne postoji ni vodovodna, ni kanalizaciona mreža, stanari okolnih zgrada zaista trpe mnoge neprijatnosti i probleme.

Obraćali su se u više navrata komunalnoj policiji koja nije na adekvatan način rešila ni jedan problema, pa su primorani da zamole Komisiju da u njihovo ime uputi zahteve za rešavanje ovih problema svim nadležnim institucijama.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/021