Početna Gradske teme Novosađani u nedelju potpisuju peticiju protiv garaža na Naselju

Novosađani u nedelju potpisuju peticiju protiv garaža na Naselju

0

Grupa građana „Za zeleno Novo naselje“ pozvalo je Novosađane na završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila i humanih uslova stanovanja, koje će biti organizovano u nedelju, 25. aprila, na prostoru budućeg parka između Novog naselja i Detelinare.

Prikupljanje potpisa biće organizovano od 16 do 19 časova, između Ulice Raše Radujkova i Bulevara Evrope, a najmlađi će moći da se zabave uz ekološku predstavu i animatore.

Organizatori navode da akcijom „Novonaseljsko proleće“ traže da urbanisti planiraju odgovorno, u skladu sa savremenim potrebama čoveka i u interesu svih Novosađana, kako bi se obezbedila ravnoteža između stanova, parking mesta i zelenih površina.

Osim toga, ovom akcijom nastoje da svečano završe peticiju koja se bori za očuvanje zelenila i protiv naplativih garaža u dvorištima stambenih blokova. Do sada je kroz peticiju sakupljeno oko 11.000 potpisa.

Potpisnici peticije zalažu se za očuvanje zelenih i parkovskih površina uz Bulevar Evrope i prema Veterniku, uz protivljenje izgradnji naplativih, koncesionih garaža na već opredeljenom, javnom prostoru.

Organizator mole sve učesnike „Novonaseljskog proleća“ da poštuju epidemiološke mere.

Akciju su do sada podržali Društvo arhitekata Novog Sada, Urbanistička straža, novosadske inicijative građana „Sačuvajmo Liman od betona“, „Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine“, „Dunavac-Šodroš“, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš-Dunavac, Udruženje za zaštitu šuma, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, NVO Sveti Dunav i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, kao i Ekološki front Novi Sad.

Izvor: novisad.com
Foto: Za zeleno Novo naselje