Početna Gradske teme Novosađani u septembru “bogatiji” za hiljadu dinara

Novosađani u septembru “bogatiji” za hiljadu dinara

Novosađani su u septembru u odnosu na avgust zarađivali u proseku i do 1.000 dinara više.

Naime, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata u Novom Sadu u septembru iznosila 75.688 dinara bruto, odnosno 54.854 dinara bez poreza i doprinosa. To je i najveća prosečna plata u Vojvodini.

Na nivou Vojvodine, prosečna plata iznosila je 63.526 dinara, to jest 45.979 dinara neto. Najniže plate u celoj Vojvodini imali su stanovnici Alibunara – svega 31.148 dinara.

Poslednji značajan rast prosečne plate dogodio se u junu, kada je cifra porasla za čak 9.000 dinara – sa 50.962 dinara na 58.159 dinara.

Statistika, kao i do sada, vara svakog prosečnog stanovnika Novog Sada, s obzirom na to da i relevantne ankete pokazuju da većina građana ne zarađuje navedene iznose. Štaviše, prosečna plata u Srbiji mnogo je bliža minimalcu, što smatraju i stručnjaci. Takođe, zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara.

Zbog izuzetno niskih primanja, kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbiji manja je od polovine evropskog proseka. Po materijalnom dobrostanju, za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay