Početna Gradske teme U Novom Sadu upisano tek malo više od 300 stambenih zajednica

U Novom Sadu upisano tek malo više od 300 stambenih zajednica

Mesec i po dana do isteka roka za upis u Jedinstvenu evidenciju stambenih zajednica u Novom Sadu se upisalo tek oko 10 odsto od procenjenog broja stambenih zajednica, saznaje 021.rs.

U Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove kažu za 021.rs da se do 24. oktobra registrovalo 318 stambenih zajednica koje se mogu videti u Jedinstvenoj evidenciji stambenih zajednica, a koju vodi Republički geodetski zavod na svom sajtu.

Ova gradska uprava pripremila je još oko 80 rešenja koja čekaju da budu preuzeta i da se okače na pomenuti sajt. Na samom sajtu u evidenciji se može videti malo veći broj upisanih stambenih zajednica iz Novog Sada, skoro 350. Mada se na prvi pogled čini da je dosta nekadašnjih skupština stanara obavilo svoju obavezu i formiralo novo upravljačko telo u zgradi, zapravo se radi tek o oko 10 odsto objekata iz Novog Sada. Naime, nezvanične procene su da u vojvođanskoj prestonici treba da bude formirano do 3.000 stambenih zajednica.

U Gradskoj upravi za 021.rs kažu da nema tačnih podataka koliko još stambenih zajendica treba da bude upisano.

Ne možemo da potvrdimo da bi trebalo da bude oko 3.000 stambenih zajednica, jer je ovo promenjiva kategorija i ne mora da znači da će svaka postojeća skupština stambene zgrade ostati ista, jer se stambena zajednica može formirati u kolektivnim stambenim zgradama za svaki ulaz posebno“, kažu u Upravi.

Ono što je izvesno je da će sada uslediti gužve u pisarnici jer je rok za upis 12. decembar.

Prijave se podnose na pisarnici Uprave u Narodnog fronta 53, a stanari svih zgrada treba da održe sednice, izaberu upravnika i sve to unesu u novi zapisnik. Za upis u registar potom treba da podnesu prijavu, zapisnik sa sednice i odluku o izboru novog upravnika stambene zajednice, kao i dokaz o uplati takse u iznosu od 600 dinara.

Zgrade koje ne budu formirale stambene zajednice dobiće profesionalne upravnike koje će imenovati lokalne vlasti.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia