Početna Kultura Festival “Filmski front” od četvrtka do subote

Festival “Filmski front” od četvrtka do subote

Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski front”, 15. po redu, održaće se od 26. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, pod parolom “No signal”.

Ove godine na konkurs je pristiglo preko 1.000 filmova iz čitavog sveta.

Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

U selekciji Srbija/Region pod nazivom “Switch the channel” našlo se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija Filmskog fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanje gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu“, rekao je Markovinović.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi. Pobednika ove selekcije biraće žiri.

U međunarodnoj selekciji pod nazivom “Fix your antenna” našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike. Pobednika Međunarodne selekcije bira publika ocenjivanjem svakog filma na skali od jedan do pet, a poslednjeg dana festivala biće proglašenje pobednika i dodela plaketa.

Filmski front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe i drugim aktivnostima. Više o samom festivalu pogledajte na sajtu www.filmfront.rs.

Spisak filmova koji su ušli u selekciju može se pogledati OVDE.

Izvor: 021
Foto: KCNS