Početna Gradske teme Novosađani udruženje “Konačno rešenje” smestili u Jevrejsku ulicu, vodili se pravnim terminom

Novosađani udruženje “Konačno rešenje” smestili u Jevrejsku ulicu, vodili se pravnim terminom

0

Udruženje za zaštitu prava građana “Konačno rešenje” osnovano je u aprilu ove godine, a svoje sedište je našlo u Jevrejskoj ulici, na dvestotinak metara od Sinagoge.

Kada u pretragu ukucate “konačno rešenje” odmah će vas put odvesti na Vikipediju, gde vam kažu da je to bio plan nacista za istrebljenje Jevreja – ono što vam u školi objasne i kao konačnu fazu holokausta.

Vest o tome da je u blizini sinagoge u Novom Sadu, pa još i u Jevrejskoj ulici, smešteno udruženje imena “Konačno rešenje” brzo se proširila u medijima. Sve je krenulo od letaka ovog udruženja u kojem se pozivaju građani da im se javi kako bi dobili besplatnu pravnu pomoć u borbi za povraćaj novca od EPS-a, zbog naplate “troška garantovanog snabdevača”.

Da li je u pitanju još jedna u nizu neonacističkih provokacija koje smo u poslednje vreme mogli da vidimo u Novom Sadu, apsolutno nepoznavanje istorije ili pak nešto treće, nije se odmah saznalo, jer se nije čula reč onih koji vode udruženje.

Iz udruženja navode da nijednog momenta svoje ime nisu stavljali u kontekst holokausta, već su se vodili isključivo pravnom terminologijom.

“Naziv udruženja za zaštitu prava građana ‘Konačno rešenje’ proistekao je iz pravnog instituta sadržanog u Zakonu o opštem upravnom postupku, koji se često koristi u pravnoj terminologiji i po definiciji predstavlja akt na koji se više ne mogu izjavljivati pravni lekovi, prevashodno misleći na upravni postupak. Odnosno, konačno rešenje jeste cilj svakog građanina koji je pokrenuo bilo kakav zahtev o kome organ uprave treba da odluči”, poručuju u ovom udruženju.

U Zakonu o opštem upravnom postupku se zaista na više mesta koristi sintagma “konačno rešenje”. U udruženju “Konačno rešenje” dodaju i da je plan da se jedan narod istrebi “dijametralno suprotan” planu i svrsi njihovog postojanja, a to je da se “pruži pomoć svim građanima Republike Srbije, bez obzira na veru, rasu i pol da ostvare svoja prava”.

“Posebno je neophodno istaći da su istaknuti članovi našeg udruženja upravo romske nacionalnosti koje je ovakvo povezivanje duboko povredilo. Pre svega, svi ili većina članova ovog udruženja je upravo zbog fašističke okupacije izgubilo nekoliko članova svoje porodice… Izvinjavamo se ako je bilo ko u našem nazivu osetio bilo koji vid podrške najvećem stradanju jednog naroda, jer nikome od osnivača takva namera nije bila. Naš naziv motivisan je isključivo pravnom terminologijom koja je postojala i pre i nakon nemačke okupacije, a takav će i ostati”, dodaju u “Konačnom rešenju”, zaključujući da će nastaviti da pružaju pomoć građanima u ostvarivanju njihovih prava.

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata ubijeno je šest miliona Jevreja, odnosno dve trećine onih koji su živeli u kontinentalnoj Evropi. Konačnim rešenjem predviđalo se sistemsko istrebljenje Jevreja u kampovima u Evropi. Masovna ubijanja su bila industrijalizovana, pa su tako ljudi ubijani i u gasnim komorama. Jevrejska zajednica u Srbiji je tokom Drugog svetskog rata gotovo u potpunosti uništena.

Izvor: 021.rs
Foto: NSHronika.rs