Početna Kultura Obnova podgrađa i Petrovaradinske tvrđave

Obnova podgrađa i Petrovaradinske tvrđave

0

“Svedoci smo velikog kapitalnog nacionalnog projekta koji Grad Novi Sad i Kabinet gradonačelnika izdvajaju svake godine, između sto i dvesta miliona dinara, za obnovu podgrađa Petrovaradinske tvrđave”, izjavio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

“Tom nacionalnom projektu se priključilo Ministarstvo kulture te smo ove godine za te namene dobili 300 miliona dinara”, rekao je Jokić i dodao da će taj novac uložiti u određene kapije na Tvrđavi i vojne objekte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Nacionalni projekat od, takođe, izuzetnog značaja je projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture i kabineta gradonačenika, a to je aktiviranje starog mosta Franca Jozefa na starim stubovima koji vire iz Dunava. To je nekad bio železničko-pešački most.

Jokić kaže da je u planu da taj most bude pešačko-biciklistički most, da se aktivira čuveni tunel i da se napravi lift, koji će omogućavati da pešaci i biciklisti, kada pređu most, gledaju u Dunav, potom uđu u tunel i na bezbedan način izađu na gornju Tvrđavu i onda se spuste istim liftom ili sa 214 stepenika kroz Podgrađe i tako naprave fantastičnu šetnju kroz Novi Sad i Petrovaradin.

“Sa ova četiri velika projekta smo na putu da u potpunosti zaokružimo ozbiljno ulaganje grada Novog Sada i Republike Srbije u Perovaradinsku tvrđavu”, zaključio je Jokić.

Obnova podgrađa traje od 2017. godine. Ove godine se u narednih mesec dana planira obnova Leopoldove kapije i kapije Velikog šanca, kao i objekti arsenala.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika.rs