Početna Gradske teme Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se

Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se

0

Ostaci nadgrobnih ploča iz Jermenske crkve koji se decenijama nalaze ugrađeni u stazama Dunavskog parka biće u narednom periodu uzidani u zid Katoličkog groblja.

Uklanjanje kamenih ploča crvene boje iz Dunavskog parka se radi u sklopu rekonstrukcije staza i prilaza u parku koje izvodi Gradsko zelenilo, a nadgleda Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Podsetimo da su se ploče iz Jermenske crkve našle u parku oko 1963. godine, kada je ovaj sakralni objekat srušen prilikom probijanja tadašnjeg Bulevara maršala Tita, danas Bulevara Mihajla Pupina.

Ove ploče su retko i izgleda slučajno sačuvano podsećanje na to da je u Novom Sadu bila i veća jermenska zajednica. Nema zvaničnih objašnjenja kako su se ove kvalitetne ploče našle kao deo staza u parku, a stručnjaci pretpostavljaju da se tu nalazi barem deo nagrobne ploče ktitora Jermenske crkve Jovana Čenezija, čija se nadgrobna ploča, sa još nekoliko drugih, nalazila u podu crkve.

Mada do kraja nije dato jasno objašnjeno kako su crvene nadgrobne ploče s poda Jermenske crkve završile kao deo staza u parku, već nekoliko godina je postojala ideja da se one izvade i iskoriste za neko posebno spomen obeležje jermenske zajednice.

Kako su nedavno počeli radovi na rekonstrukciji parka, prolaznici su primetili da je deo ovih crvenih ploča sa stepeništa i staze u pravcu Bulevara Mihajla Pupina nestao, mada radnici ostale kamene kocke slažu pored i čuvaju na posebnim paletama.

U Gradskom zelenilu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture navode da nekadašnje nagrobne ploče nisu nestale nego su prenete na Sajlovo u depo Zavoda.

Svi radovi na rekonstrukciji Dunavskog parka kao spomenika prirode i zaštićenog prirodnog dobra, biće izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i u saradnji sa Zavodom za zaštitku spomenika kulture grada Novog Sada. Projektom je precizirano da se, kada su u pitanju ploče sa stare Jermenske crkve, koje predstavljaju vrednu kuturnu baštinu, moraju sprovesti konzervatorske mere. Sve ploče su u skladu s naloženim konzervatorskim uslovima izdvojene iz ostalog bezvrednog građevinskog materijala i predate Službama Zavoda za zaštitu spomenika kulture – kažu u Zelenilu.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture dodaju da su ploče u njihovom depou i da je planirano da u narednom periodu zajedno sa drugim nadgrobnim pločama na Katoličkom groblju budu uzidane u poseban zid kako bi se sačuvale.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je ploče koje su se nalazile na dva mesta u Dunavskom parku, a koje su 1963. godine, iznete iz porte Jermenske crkve i unutrašnjosti samog hrama, preneo na Sajlovo, gde se nalaze depoi Zavoda i u kojima se vrši obrada dela arheoloških nalaza i čuvaju obrađeni predmeti. Predviđeno je da se ‘jermenske ploče’ – nadgrobnici i delovi poda crkve, ugrade, po izradi projekta u zid na Katoličkom groblju u Futoškoj ulici, zajedno sa većim brojem nadgrobnika, koji se nalaze u blizini grobarske kućice na istom groblju i koji su, pre više decenija, izvađeni sa autentičnih mesta – navode u Zavodu.

Deo crvenih ploča je ostao još na stepeništu koje od jezera vodi ka Dunavskoj ulici i one će biti sklonjene u depo Zavoda u narednom periodu kako se bude radila rekonstukcija staza.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay