Početna Gradske teme Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se

Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se

Ostaci nadgrobnih ploča iz Jermenske crkve koji se decenijama nalaze ugrađeni u stazama Dunavskog parka biće u narednom periodu uzidani u zid Katoličkog groblja.

Uklanjanje kamenih ploča crvene boje iz Dunavskog parka se radi u sklopu rekonstrukcije staza i prilaza u parku koje izvodi Gradsko zelenilo, a nadgleda Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Podsetimo da su se ploče iz Jermenske crkve našle u parku oko 1963. godine, kada je ovaj sakralni objekat srušen prilikom probijanja tadašnjeg Bulevara maršala Tita, danas Bulevara Mihajla Pupina.

Ove ploče su retko i izgleda slučajno sačuvano podsećanje na to da je u Novom Sadu bila i veća jermenska zajednica. Nema zvaničnih objašnjenja kako su se ove kvalitetne ploče našle kao deo staza u parku, a stručnjaci pretpostavljaju da se tu nalazi barem deo nagrobne ploče ktitora Jermenske crkve Jovana Čenezija, čija se nadgrobna ploča, sa još nekoliko drugih, nalazila u podu crkve.

Mada do kraja nije dato jasno objašnjeno kako su crvene nadgrobne ploče s poda Jermenske crkve završile kao deo staza u parku, već nekoliko godina je postojala ideja da se one izvade i iskoriste za neko posebno spomen obeležje jermenske zajednice.

Kako su nedavno počeli radovi na rekonstrukciji parka, prolaznici su primetili da je deo ovih crvenih ploča sa stepeništa i staze u pravcu Bulevara Mihajla Pupina nestao, mada radnici ostale kamene kocke slažu pored i čuvaju na posebnim paletama.

U Gradskom zelenilu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture navode da nekadašnje nagrobne ploče nisu nestale nego su prenete na Sajlovo u depo Zavoda.

Svi radovi na rekonstrukciji Dunavskog parka kao spomenika prirode i zaštićenog prirodnog dobra, biće izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i u saradnji sa Zavodom za zaštitku spomenika kulture grada Novog Sada. Projektom je precizirano da se, kada su u pitanju ploče sa stare Jermenske crkve, koje predstavljaju vrednu kuturnu baštinu, moraju sprovesti konzervatorske mere. Sve ploče su u skladu s naloženim konzervatorskim uslovima izdvojene iz ostalog bezvrednog građevinskog materijala i predate Službama Zavoda za zaštitu spomenika kulture – kažu u Zelenilu.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture dodaju da su ploče u njihovom depou i da je planirano da u narednom periodu zajedno sa drugim nadgrobnim pločama na Katoličkom groblju budu uzidane u poseban zid kako bi se sačuvale.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je ploče koje su se nalazile na dva mesta u Dunavskom parku, a koje su 1963. godine, iznete iz porte Jermenske crkve i unutrašnjosti samog hrama, preneo na Sajlovo, gde se nalaze depoi Zavoda i u kojima se vrši obrada dela arheoloških nalaza i čuvaju obrađeni predmeti. Predviđeno je da se ‘jermenske ploče’ – nadgrobnici i delovi poda crkve, ugrade, po izradi projekta u zid na Katoličkom groblju u Futoškoj ulici, zajedno sa većim brojem nadgrobnika, koji se nalaze u blizini grobarske kućice na istom groblju i koji su, pre više decenija, izvađeni sa autentičnih mesta – navode u Zavodu.

Deo crvenih ploča je ostao još na stepeništu koje od jezera vodi ka Dunavskoj ulici i one će biti sklonjene u depo Zavoda u narednom periodu kako se bude radila rekonstukcija staza.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay