Početna Gradske teme Novosađani vozili bicikl od Pariza do Novog Sada da prikupe novac za...

Novosađani vozili bicikl od Pariza do Novog Sada da prikupe novac za lečenje prevremeno rođene dece

0

Novosađani Bojan i Zoran Kačavenda stigli su juče u Novi Sad nakon što su više od mesec dana vozili bicikl na ruti dugoj oko 2.800 kilometara. Cilj njihove vožnje je da podignu svest o značaju terapije za prevremeno rođenu decu i prikupe novac za kupovinu visokotehnološke sprave, robotizovane mašine Lokomat Pro.

Ova kompjuterizovana sprava služi deci za terapije i nema je u Srbiji, a braća Kačavenda su odlučila da pokušaju da je nabave i doniraju novosadskoj Dečijoj bolnici, kako bi je besplatno koristila sva deca kojima je to potrebno.

Bojan je osnovao i humanitarnu fondaciju „Prvi korak“ kako bi uspeo da ostvari svoju veliku želju za sina Mihajla, ali i za svu ostalu prevremeno rođenu decu kojoj su potrebna velika sredstva da bi imali pristup potrebnim terapijama. U inostranstvu vežbanje na Lokomatu u trajanju od 10 nedelja košta 30.000 evra. Za sada su prikupili više od 40.000 evra, a potrebno im je još oko 280.000 evra. Nadaju se da će se u kupovinu mašine uključiti i država, da bi bio rešen problem koji tišti na hiljade dece.

Putovanje Bojana i Zorana počelo je iz Pariza 11. septembra. Oni su u Novi Sad stigli juče, u pratnji društva koje je s njima odvozalo poslednju deonicu. U Sirigu im se pridružio i ambasador Slovenije Damjan Bergant, ali i osnivač novosadske organizacije „Čepom do osmeha“ Boriša Petković i članovi Invicta bike shop-a.

Više o njihovom putovanju možete pogledati na njihovoj Fejsbuk stranici, a o tome kako možete da pomognete fondaciji „Prvi korak“ saznajte OVDE.

Izvor: novisad.com
Foto: Fejsbuk / Prvi korak