Početna Travel Club Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan

0

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan.

Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi. Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu.

Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad. Poznata i kao „Gibraltar na Dunavu“, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa Sat kulom obeležje Novog Sada.

Povodom godišnjice početka izgradnje Tvrđave, kao i godišnjice postojanja Muzeja grada Novog Sada, za sve zainteresovane posetioce biće organizovane besplatne ture kroz Podzemne vojne galerije. Obilasci se organizuju od utorka, 19. do nedelje 24. oktobra, u dva termina, od 11 i 15 časova. Zbog trenutne epidemiološke situacije, neophodno je da se svi zainteresovani za obilazak Podzemnih vojnih galerija prijava na broj telefona 062/89-19-405.

Izvor: novisad.com
Foto: NSHronika.rs