Početna Gradske teme Novosađani zarađuju oko 72.000 dinara, realne plate daleko niže

Novosađani zarađuju oko 72.000 dinara, realne plate daleko niže

0

Novosadska prosečna zarada je oko 72.000 dinara neto, pokazuju poslednji statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku za januar ove godine.

To je pad iznosa zarada za oko 5.000 dinara, ali je i dalje najviša plata na teritoriji Vojvodine.

Najmanje zarade imaju zaposleni u Baču, kao i do sada – 47.504 dinara. Prosečna plata na nivou pokrajine je 60.000 dinara, podaci su RZS.

Prosečna zarada je standardno jaka u državnim preduzećima i iznosi 80.477 dinara neto. Skoro toliko zarađuju i zaposleni u državnoj administraciji ako se gleda celokupan prosek.

Plata zdravstvenih radnika i zaposlenih u socijalnoj zaštiti je 75.504 dinara neto, dok prosvetni radnici i zaposleni u kulturi zarađuju još manje – 64.788 dinara bez poreza i doprinosa.

Plate radnika koji su van radnog odnosa je oko 40.000 dinara.

Svi iznosi koji su navedeni ne predstavljaju realnu situaciju u novčanicima zaposlenih, s obzirom na činjenicu da prosek vara. Međutim, Zavod za statistiku objavljuje i mesečni presek iznosa do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji, koji predstavlja mnogo realniju sliku primanja u Srbiji.

Prema ovim podacima, medijalna zarada u Srbiji je u januaru iznosila 48.000 dinara neto i tek je nešto viša od najniže plate u Vojvodini.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay