Početna Gradske teme Novosađani znaju gde je, ali ne znaju šta je tzv. Kineska četvrt

Novosađani znaju gde je, ali ne znaju šta je tzv. Kineska četvrt

0

Nekadašnji prostor industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, iako samo po nazivu prepoznatljiva, za većinu Novosađana i dalje nema jasnu identitesku odrednicu.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja koje je Ninamedia research sprovela na teritoriji Grada Novog Sada, od 24. 7. do 9. 8. 2017.godine, na reprezentativnom uzorku od 803 ispitanika, a koje se odnosilo na informisanost i stavove građana Novog Sada o ovom devastiranom prostoru na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu.
Zahvaljujući osvajanju dve evropske titule, za omladinsku prestonicu i prestonicu kulture, prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ u Novom Sadu pozicioniran je u medijima kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. U prilog tome može da ide i činjenica da su od oktobra 2016. godine, od kada se Youth creative polis pominje zajedno sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u štampanim i elektronskim medijima, ova dva pojma pomenuta čak 485 puta, što implicira da je povećana informisanost građana.

Otuda, ne čudi što je na pitanje da li su čuli za tzv. Kinesku četvrt, 75% Novosađana odgovorilo potvrdno. Međutim, ispitnici koji su čuli za ovaj prostor pod tim nazivom, njih 59% nije ga posetilo u poslednjih godinu dana, nešto više od četvrtine posetilo ga je više puta, a 15% samo jednom.

Kada su u pitanju asocijacije na tzv. Kinesku četvrt u Novom Sadu, gotovo 63% ispitanika nije znalo da odgovori na to. Od toga, 44,9% ispitanika ne zna da navede nijednu asocijaciju, dok 17,6% navodi kao odgovor Kineze (kinesko naselje, hranu, garderobu, prodavnice). 3,7% navodi odgovor „zapušteno, prljavo“, 3,3% žurke, a samo 5,9% tzv. Kinesku četvrt dovodi u vezu sa kulturnim dešavanjima. Asocijacije sa zanatlijama iznelo je 3,4% Novosađana, pa otuda i ne čudi što 82,4% građana nikada nisu koristili usluge majstora iz tzv. Kineske četvrti.

Kada su procenjivali trenutno stanje i tehničku bezbednost objekata u nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“, 92,7% ispitanika dalo je nedovoljnu ocenu ili ocenu manju od pet. Skoro polovina od tih ispitanika istakla je da objekti u Kineskoj četvrti nisu u najboljem stanju.

Da je postojeće objekte potrebno renovirati, adaptirati za omladinski sektor, kulturne i kreativne sadržaje, ali sačuvati postojeći arhitektonski identitet industrijskog nasleđa, smatra čak 64,6% građana Novog Sada.