Početna Gradske teme Novosađanima lako dostupan seks preko interneta

Novosađanima lako dostupan seks preko interneta

seksi_novosadjanke_3
Postavljajući svoj oglas za prodaju čamca i tražeći po oglasima rezervne delove za brodove, Novosađanin S.P. je naleteo na niz oglasa lične prirode.”Pregledao sam oglase i na jednom od takvih sajtova, tačnije na “dzabeoglasi.com” naišao na veliki broj oglasa gde mlade devojke dominiraju u nuđenju svojih seksualnih usluga”, kaže on.
Iako na naslovnoj stranici sajta postoje oglasi za prodaju nekretnina, bele tehnike, itd, u mnoštvu slučajeva devojke nude eksplicitne fotografije nagih delova tela, masaže sa srećnim završetkom, ali i konkretne seksualne usluge i to uglavnom u svojim stanovima uz zagarantovanu diskreciju.
Uz većinu usluga vidljiva je i njihova cena, koja se kreće od 30 do 60 evra, ali ima i onih oglasa gde je naznačeno da se cena utvrđuje pri ličnom kontaktu. U seksi masaži muškarci mogu uživati i za svega 1.500 dinara
Psihijatar i koordinator u Udruženju Prevent, Nebojša Baračkov, za 021 kaže da prostitucija preko ovakve vrste oglasa nije jedini oblik prostitucije, te da je u Novom Sadu dosta razvijena i ulična, ali je ona opasnija po žene koje su na ulici izložene višestrukoj diskriminaciji i nasilju, pa zato preferiraju da posao obavljaju “in door”.
seksi_cene
“Cena je svugde pa i ovde stvar ponude, potražnje i tržišne utakmice i nema veze sa tim koliko one cene svoje usluge. To je njima često najvažniji izvor prihoda, bilo da su u pitanju studentkinje ili majke sa decom kojima fale pelene, izađu na ulicu da zarade, pa se vrate da previju dete. Ali to su svakako žene koje ne žele da zavise od socijalne pomoći pa same zarađuju kako znaju”, kaže on.
Da li se iza oglasa krije agencija za poslovnu pratnju, individualni makroi ili ove devojke same žele da zarade koji dinar više, nije moguće utvrditi, ali brojevi telefona uz svaki oglas su krajnje transparentni te znatiželjni pozadinu ovakvih usluga mogu lako utvrditi.
seksi_novodjanke_2
Baračkov kaže da se prema njegovim saznanjima iza oglasa kriju samostalne devojke, koje uvek imaju nekog “zaštitnika” pored sebe, bilo brata ili muža, ali dešava se da posao ugovaraju i makroi, odnosno predstavnici određenih agencija za prostituciju. On navodi da prema podacima Udruženja Prevent u Novom Sadu ordinira 70-80 “out door” prostitutki, ali da je broj onih koje rade preko besplatnih oglasa teško utvrditi.
“To je u našem društvu ogroman problem. Prostitucija nije zabranjena, ali se prostitutke kažnjavaju prekršajno zato što krše Zakon o javnom redu jer remete saobraćaj i uvek se nađe način kako da se kazne. Na taj način država troši velike novce smeštajući ih u zatvore na par meseci, a onda kad izađu odatle nemaju nikakav dalji plan resocijalizacije i kao osuđivane bivaju žešće diskriminisane te teže ostvaruju pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Tako su one izopštene iz sistema pa bivaju zaražene hepatitisom i HIV-om. Društvo ovakvom politikom samo sebi kopa grob”, jasan je Baračkov.
seksi_novosadjanke
Pored pomenutog sajta, skoro na svakom sajtu za besplatne oglase može se naći isti sadržaj sa eksplicitnim fotografijama i asortimanom usluga.
Do prošle godine rađeno je dosta projekata u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, o pružanju pomoći prostitutkama, o prevenciji polno prenosivih bolesti, kao i bolesti zavisnosti. Međutim, prošle godine sav novac iz Globalnog fonda je presahnuo, te su projekti stali. U Novom Sadu je čak kod Temerinske pijace postojao “Drop in centar”, odnosno kuća gde su prostitutke dolazile da se okupaju, odmore, dobiju preglede i savetovanje, a postojao je i kombi koji je istu uslugu pružao po ulicama Novog Sada.
Kako 021 saznaje, sada funkcioniše samo pomenuti kombi, koji deli materijal za prevenciju od polno prenosivih bolesti i nudi preglede i besplatno savetovanje za sve ugrožene grupe stanovništva. Međutim, sve dok se nanovo ne uspostavi sistem prioriteta i dok ova tema ne bude dobila dovoljno pažnje u političkim krugovima, svi koji koriste usluge prostitutki biće izloženi visokom riziku po svoje, ali i tuđe zdravlje
Autor:021

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here