Početna Gradske teme Novosađanima onemogućeno da dostave pomoć izbeglicama

Novosađanima onemogućeno da dostave pomoć izbeglicama

tribina_izbeglicka_kriza_3

Dobijanje dozvole za predaju humanitarne pomoći izbeglicama dovelo je neke organizacije u nemogućnost da isporuče doniranu garderobu, namirnice i higijenske potrepštine. Novosađani su organizovano prikupljali pomoć preko Vojvođanskog građanskog centra i nekolicine organizacije krajem oktobra i početkom novembra, kada se i sakupila nezanemarljiva količina sredstava. Međutim, kako za 021 kaže Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra, distribucija ove pomoći ide teže, s obzirom na to da je za nju potrebna posebna dozvola, u skladu sa potrebama po određenim lokacijama. Kako kaže, zima je sve bliže, a uslovi za podelu sve teži.

Apsurd je da na određenim lokacijama nema potrebe za, recimo, garderobom. Mi imamo pun veliki kombi pomoći i trenutno nemamo način da legalno to podelimo direktno na terenu. Čak su nam u Komesarijatu za izbeglice rekli da bi trebalo da delimo preko Crvenog krsta, a mi smo samostalna organizacija koja želi da pomogne“, kaže Dukarić i dodaje da robu žele da isporuče u Adaševcima kod Šida, prihvatnom centru koji funkcioniše od početka meseca.

U Komesarijatu za izbeglice i migracije kažu za 021 da postoji određen raspored što se tiče deljenja pomoći, a koji sačinjava UNHCR. Pritom dozvolu deli Komesarijat. Zbog toga Dukarićevoj nije jasno zbog čega joj je upravo u ovom organu rečeno da se ide preko Crvenog krsta. “Najbolje bi bilo kada bismo mogli da odemo i odnesemo pomoć gde znamo da je potrebna, kao na primer u Preševu. Međutim, očigledno nastaje konfuzija u komunikaciji i to odlaže naše delanje, a sigurno i drugih organizacija“, kaže ona.

Inače, kako za 021 kažu u Centru za pomoć tražiocima azila, pomoć u vidu toplih čarapa, čizama, jakni, rukavica i džempera trenutno je potrebna u Krnjači, s obzirom na to da još uvek ima ljudi koji dane provode u letnjoj obući. Dodaju da je najveći problem sortirati robu i uskladiti deljenje, što je jasno na pomenutom primeru.

Autor: 021.rs