Početna Gradske teme Novosađanin magistrirao u 71. godini

Novosađanin magistrirao u 71. godini

magistrirao

Kada je 2008. godine sa 63 godine upisao Fakultet za sport i turizam, Đorđe Žikić iz Novog Sada verovatno je postao jedan od najstarijih studenata ne u Srbji, već i u svetu. Na fakultetu su ga mlade kolege zvale “ćale“ iako je po svim kriterijumima mogao da im bude i deda.

Želeo sam sebi i drugima da pokažem da nikada nije kasno da čovek ostvari svoj san. Ja sam svoj upravo ostvario“, kaže Žikić magistar u 71. godini života.

Ljubav prema sportu, kako kaže, nasledio je od oca, a ceo svoj vek posvetio je zdravom životu. Fakultet za sport je želeo da završi još kao tinejdžer, ali sticajem okolnosti, u tome nije uspeo.

Kada sam prijateljima i porodici rekao da upisujem fakultet, svi su bili skeptični, čak su i šale sa mnom zbijali. Supruga je često pred drugima šaljivo govorila ‘sad imam muža studenta’. Ali su ubrzo, ipak, svi shvatili da se ne šalim. Posećivao sam predavanja redovno, kao i svi drugi studenti i uvek bio bar među prvih deset po uspehu.

magistrirao1

Praktični predmeti, ističe, mu nisu predstavljali problem.

Ima suprugu, tri ćerke i petoro unučadi. Sa takvim životnim kapitalom, sedeti u klupama i biti stariji i od profesora, a višestruko od studenata nije mu predstavljao problem. Fakultet završio sa prosečnom ocenom devet.

Stvar je samo u tome da čovek želi da veruje u sebe i da se posveti svom zdravlju, jer to je najvažnije. Ja svakodnevno vežbam, radim vežbe koje ni neki profesionalni sportisti ne bi uspeli. Sa unucima igram fudbal, danas sam ih pobedio u dve partije, sa 3:1 i 3:0. Ovo što radim ja, mogu svi, samo kada bi više verovali u sebe i kada se ne bi tako lako odricali svojih snova“, kaže Đorđe Žikić.

Autor: Anadolija, Ivana Knežević
Foto: Anadolija