Početna Kultura Predstavlenije: Sterija

Predstavlenije: Sterija

0

ZoranLazinPrologPozorje-BLU_007

U okviru svojevrsnog prologa najstarijem teatarskom festivalu u nas, i jednom od najreferentnijih uz Dubrovačke letnje igre, u regionu, Sterijinim pozorišnim igrama, sinoć je u direkciji Sterijinog pozorja, upriličeno dramsko-lirsko-likovno „predstavlenije“ Jovana Sterije Popovića, da kažemo to Sterijanskim jezikom, kojem je autor bio novosadski publicist Zoran Hadži Lazin.

ZoranLazinPrologPozorje-BLU_006

Kao svojevrsni omaž jednom od ugaonih kamenova našeg dramskog stvaralaštva, u jubilarnoj, 60-oj godini postojanja Sterijinih igara, prikazan je kao ekskluzivitet 20-tominutni dokumentarni film, ustupljen na prikazivanje od „Jugoslovenske kinoteke“, iz 1956. godine, autora Milana Tokina, a u režiji Miloša Nikolića, koji je prikazivan na kino-projektoru, takođe iz ove reminiscentne godine za samog Steriju Popovića / kojem je te godine obeležavano 150 godina od rođenja/.

ZoranLazinPrologPozorje-BLU_011

Pozdravljajući prisutne pozorišnike i Sterijance, mr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, naglasio je nesamerljiv doprinos samim temeljima teatarskog života, ali i razvoja pedagogije i školstva u nas /Sterija je autor i prvog Zakona u školama u Srba pod nazivom –„Ustrojenije javnog učilišnog nastavlenija“/, samog J.S.Popovića, dok je autor programa te večeri, Zoran Hadži Lazin, proveo publiku kroz svojevrsnu virtuelnu izložbu Sterijinih portreta koji datiraju od 1836. godine do današnjih dana, među kojima su se našli slikarski.

ZoranLazinPrologPozorje-BLU_013

Potpisi od Jovana Popovića, preko Uroša Predića, Violete Grbe, Tomislava Suheckog, do Predraga Koraksića i najfriškijeg portreta novosadskog slikara Radovana Jokića, koji je sinoć Pozorju uručio svoj prezent.
Uz poneki stih iz Sterijinih „pesnoslovnih proizvoda“, njegovih glasovitih „Davorja“, prisutni su bili u prilici da čuju i stihove Florike Štefan, Radomira Dabetića i Dušana Pop Đurđeva koji su tematikom obrađivali reminiscencije i podsticaje na koje ih je u pesničkom izrazu inspirisao život i delo ove razuđene, eruditivne ličnosti srpske književnosti i društvenog života prve polovine 19. stoleća.
Jubilarno, 60.Sterijino pozorje počinje večeras otvaranjem izložbe “Vremeplov“ u holu scene „Jovan Đorđević“ u 19 časova, dočim u 20 časova počinje oficijelno „uplovljavanje“ u dramski život i produkcije Srbije, predstavom „Providenca“ Centra za kulturu iz Tivta, u režiji Stevana Koprivice.

ZoranLazinPrologPozorje-BLU_003

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Branislav Lučić