Početna Gradske teme Novosađanin na meti hakera: Blokirali mu bazu podataka firme i traže...

Novosađanin na meti hakera: Blokirali mu bazu podataka firme i traže mu novac

ucena_600

U Srbiji se pojavila nova vrsta kriminalnog delovanja hakera, koji upadaju u baze podataka preduzeća, zaključavaju ih i potom traže novac kako bi podaci bili vraćeni, saznaje 021.rs. Novosađanin Predrag Rajkić se pre nekoliko dana našao na meti nepoznate grupe hakera koja je pokušala da ga reketira tako što mu je upala u bazu podataka preduzeća i sve podatke zaključala, tražeći 1.000 dolara u bitkoinima za ključ za enkripciju. On navodi da se njegovo preduzeće “Agregat servis” u Petrovaradinu bavi prodajom autodelova i da je bio šokiran kada je video da ne može da pristupi bazi podataka.

“Radnik me je nazvao 19. avgusta ujutru i rekao da ne može da pristupi bazi podataka, programu u kome imamo podatke o kupcima, robi na lageru, cenovnike i druge podatke neophodne za rad. Kada sam došao u firmu probao sam da pogledam šta je problem i samo sam ustanovio da su svi fajlovi tu, ali da im je promenjena ekstenzija i da su enkriptovani. Na desktopu sam tada video i poruku u word padu, koja tu nije bila ranije. Kada sam je otvorio video sam poruku u kojoj piše da treba da platim 4 bitkoina da dobijem ključ da bi otključao bazu podataka”, priča Rajkić za 021.rs.

On objašnjava da su u ovoj poruci kriminalci-hakeri ostavili i uputstva kako da kupi 4 bitkoina, koji trenutno vrede oko 1.000 dolara, kako da im prosledi novac i potom ih obavesti o transakciji.

“U poruci su napisali i da ne znaju ko sam, kao i da ih to ne zanima i da im samo treba novac. Napisali su i da ne koristim outlook ili hotmail za slanje mejla njima, nego neki sajt ruggeinbox.com. Potpuno sam se iznenadio time što sam video i jedino što sam siguran je da im neću uplatiti ništa, jer neću pristati na ucene ili reket”, kaže Rajkić.

On u izjavi za 021 navodi da je bio da prijavi ovaj slučaj novosadskoj policiji, a da su inspektori bili iznenađeni i da su mu rekli da će o svemu obavestiti Odeljenje za visokotehnološki kriminal pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu. Iz Beograda ga još nisu zvali.

“Nadam se da će policija nešto moći da uradi, a ja neću platiti. Na sreću, baza podataka je nedavno bekapovana, pa, iako ću imati značajnu štetu, dobar deo podataka ću ipak povratiti. Ono što želim da kažem je da ljudi obrate pažnju kako čuvaju podatke i da rade bekape, jer se verovatno širenjem tehnologije ovakve kriminalne stvari sve češće mogu očekivati”, navodi za 021 vlasnik Agregat servisa.
Iz policije za sada 021 nije dobio informacije o ovom slučaju.

Autor i foto: 021.rs