Početna Gradske teme Novosađanin preuzima jelke sa busenom nakon praznika i sadi ih na planini...

Novosađanin preuzima jelke sa busenom nakon praznika i sadi ih na planini Cer

0

Novogodišnji i božićni praznici su na izmaku, euforija prolazi, a svi polako razmišljamo o raskićavanju doma. Svi koji su u svojoj kući imali prirodnu jelku sa busenom, a nemaju uslove da je zasade i gaje, evo predloga kome mogu da se jave.

Tradicija kićenja zimzelenog drveća tokom praznika u mnogim domovima poštuje se i dalje kao simbol večnog života. Novosađanin, Dejan Jovičić, jedan je od onih koji odmalena vole prirodu i četinare, te је pre tri godine, putem društvenih mreža, pokrenuo akciju preuzimanja jelki sa busenom nakon praznika. Nakon što ih preuzme, sadi ih na planini Cer.

“Ja sam ovu jelku upravo tako posadio, u ovom mom dvorištu, nakon jedne Nove godine, mislim da ima petnaestak godina”, kaže Jovičić.

Prve godine, zasadio je dve jelke na brdu, dok je druge godine šest jelki pronašlo svoje stanište tamo. Ove godine, akciji se još uvek niko nije odazvao, ali ni nakon srpske Nove godine nije kasno spasiti život drvetu i učiniti nešto korisno za okolinu i prirodu.

Takođe i “Gradsko zelenilo” godinama neguje istu tradiciju, te i oni podsećaju na važnost očuvanja prirode. Kažu da imaju pozitivne podatke o vraćanju jelki u njihov rasadnik.

Jelka sa busenom ne bi trebalo da stoji u blizini grejnog tela, a u kućnim uslovima može da opstane čak do mesec dana. Nakon toga, potreban joj je period prilagođavanja na spoljašnje uslove. Neka vas i narednih godina vodi ideja da ukoliko 100 hiljada ljudi kupi i zasadi po jednu jelku, ona će se pretvoriti u šumu površine od oko pet hektara.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay