Početna Gradske teme Novosađanka čeka na posao 42 godine

Novosađanka čeka na posao 42 godine

radna_knjizica

Novosađanka Dragica Kamdževska tvrdi da za 42 godine, koliko je provela na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nikada nije dobila nijednu ponudu za posao.
Ona kaže da se na biro rada prijavljivala uredno svake godine više od četiri decenije, o čemu svedoči i njena radna knjižica.
U 63. godini života nemam dan radnog staža, a želela sam da radim. Htela sam da prihvatim bilo šta, ali niko nikada ništa nije ponudio“, priča Dragica.
Iako ponude sa biroa nisu stizale, ona je, kako kaže, sama aktivno tražila posao, ali bezuspešno.
Poslala sam sigurno više od 100 molbi za posao. Odbijali su me čak i za poslove spremačice, zato što imam srednju školu“, navodi Dragica.
Ona je u Novi Sad došla 1972. iz Makedonije, sa završenom srednjom Poljoprivrednom školom. Kako kaže, u gradu nije imala vezu, jer je bila nova, pa je tako i u srećnija vremena ostala bez posla.
Ne krivim nijednu vlast, ali ne razumem kako sam u vreme socijalizma, kada je posla bilo, ostala bez radnog mesta“, pita se Dragica. Sve ove godine živela je od suprugovih primanja. “S biroa nikada nisam dobila ni dinar. Verovala sam da ću se zaposliti, pa nisam primala nikakvu naknadu“, dodaje Dragica za Blic.
Kako kaže, u ovim godinama njene šanse za zaposlenje su minimalne. “Sada se više ničemu ne nadam. Skinuli su me s evidencije na birou i rekli da nemam šanse da se zaposlim. Svi traže mlađe, tako da je za mene gotovo“, kaže Dragica Kamdževska. Ipak, najviše je plaši to što neće imati penziju.

NSZ: Nema je u evidenciji

U novosadskoj filijali NZS kažu da Dragica ne postoji na evidenciji, ali nisu mogli ni da pronađu njenu istoriju. Oni tvrde da su od početka godine u Južnobačkom okrugu uspeli da zaposle 3.690 ljudi.

Autor: Blic
Foto: 021.rs