Početna Gradske teme Novosađanke pokrenule peticiju protiv ginekologa

Novosađanke pokrenule peticiju protiv ginekologa

ginekoloski-pregled

Na internetu se pojavila peticija sa više desetina potpisa za smenu ginekologa Nedeljka Rodića koji radi u Domu zdravlja na novosadskom Novom naselju. Novosađanke su svoja negativna iskustva sa ovim lekarom prvo podelile u okviru fejsbuk grupe “Mame Novosađanke” a potom je pokrenuta i elektronska peticija. Kako piše u peticiji smenu traže zbog “velikog broja prevarenih žena koje su prošle kroz javašluk dolazeći kod njega na preglede”. One se žale da ih je ovaj doktor upućivao na privatnu ordinaciju u kojoj radi kako bi bile lečene, tvrdeći da im je hitno potrebna intervencija.

Dragana Janjić podnela je i zvaničnu prijavu protiv ovog doktora. Kako kaže, Rodić joj je rekao da ima hroničnu infekciju i promenu na grliću materice te ju uputio na testiranje u privatnu kliniku. Pošto se porodila tri meseca ranije i bila na stalnim kontrolama koje nisu ništa slično pokazivale, otišla je kod drugih lekara koji su joj dokazali da je potpuno zdrava. Na Rodića se na kraju žalila zbog sumnje da pregled nije urađen kako treba, te zato što uputstva i savete koje joj je dao nije upisao u karton. Rodić s druge strane kaže da su to sve laži koje plasiraju pojedinci.

“U državnim ustanovama smo dužni da radimo u interesu pacijenata. Naravno, neko želi nešto da uradi privatno, ali je to mali procenat pacijenata”, kaže on. Dodaje da je u slučaju Dragane Janjić sve urađeno kako treba, te da on iza sebe ima više od 1.300 biopsija.

“To su jako niski udarci, juče sam morao da prijavim jednog kolegu i verujem da mi on to sve pakuje, jer su žene koje me sreću na ulici srećne”, ističe dr Rodić. Iz Doma zdravlja kažu da su baš zbog ovakvih slučajeva formirali unutrašnju komisiju koja treba da ispita sve primedbe.

“Na nivou Doma zdravlja trenutno se pravi procedura vezano za sankcionisanje nesavesnih lekara. Dom zdravlja nema druge mehanizme osim da smanji platu ili da suspenduje kolegu na par dana”, izjavila je Ljiljana Stanišić, načelnica službe zdravstvene zaštite žena. Iz Dom zdravlja kažu da sada pokušavaju da pronađu mehanizme kako bi što efikasije reagovali posebno za zdravstveno osoblje koje je višekratno ili veći broj puta prijavljeno od strane pacijenata.

Autor: Blic

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here