Početna Gradske teme Novosadska aktivistkinja Dragana Arsić nominovana za međunarodnu nagradu za ljudska prava

Novosadska aktivistkinja Dragana Arsić nominovana za međunarodnu nagradu za ljudska prava

0

Novosadska aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” nominovana je za međunarodnu nagradu koja se dodeljuje borcima za ljudska prava.

Nju je za “Front Line Defenders Award” nominovala Međunarodna ekološka mreža “Alpe Adria Green” (AAG) sa sedištem u Sloveniji.

Predsednik AAG Vojko Bernard istakao je da su Pokret OŠFG i Dragana Arsić dokazali više koruptivnih radnji i kršenje zakona Republike Srbije.

“Njen rad je bio istraživanje, podizanje svesti lokalnog stanovništva i medija, kao i pisanje i podnošenje prijava inspekcijama. Dragana je otkrila nelegalne šumarske aktivnosti, nelegalne seče drva, dokazala direktno uništavanje biodiverziteta i drugih dobara Nacionalnog parka Fruška gora i protiv investitora koji brutalno uništavaju prirodno dobro”, naveo je Bernard za Vojvođansku zelenu inicijativu.

Bernard je pomenuo i napade u medijima i na društvenim mrežama kojima je Arsić bila izložena, ali i tužbe od strane porodice Petrić u kojima se traži da ona bude osuđena na godinu dana zatvora i na višemilionsku kaznu.

“Verujemo da su to SLAPP tužbe sa ciljem da spreče dalje aktivnosti Dragane Arsić, Pokreta OŠFG, kao i drugih lokalnih ekoloških organizacija. Smatramo da na svetlo dana treba isterati učesnike u korupciji, ali i zaštititi ekološke aktiviste od progona i kazni”, zaključio je.

Nominaciju je podržalo tridesetak organizacija iz Srbije i regiona.

Iz Vojvođanske zelene inicijative poručuju da će, u slučaju da nominacija Dragani Arsić donese nagradu Front Line Defenders Award, to biti prilika da se međunarodna javnost upozna sa progonom ekoloških aktivista i boraca za ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu u Srbiji.

“Vidljivost ovog problema može doprineti bezbednosti ekoloških aktivista u borbi protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine”, ističu.

Neki od prethodnih dobitnika ove nagrade su Aminata Faba iz Sijera Leonea, Kamila Moradia iz Brazila i Mamadou Ba iz Portugala. Njihove oblasti rada uključuju anti-rasizam, prava osoba sa invaliditetom i očuvanje prirode.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen