Početna Gradske teme Novosadska deklaracija otvara studentima akademska vrata Kine

Novosadska deklaracija otvara studentima akademska vrata Kine

0

Novosadska deklaracija na putu je da postane prvi dokument koji je donesen u području politike obrazovanje u zemljama mehanizma “16 + 1”, odnosno 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.

Deklaracija će postati aktivna kada sve zemlje budu provele mere u sklopu svojih nacionalnih zakonodavstava, izjavio je profesor Bojan Lalić, član organizacionog odbora Četvrtog sastanka Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Lalić je rekao i da je Univerzitet u Novom Sadu izabran da bude sekretarijat Konzorcijuma i koordiniraće njegov rad u naredne dve godine. Konkretna korist od Novosadske deklaracije za naše studente, objašnjava, biće to što će moći da provedu po jedan semestar na prestižnim univerzitetima u Kini, koji se nalaze među 100 najboljih u svetu, gde će moći da rade sa njihovim istraživačima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i zamenik ministra obrazovanja Kine Du Dženjuen juče su u Novom Sadu postigli dogovor da se formira operativni tim koji će činiti predstavnici ministarstava i univerziteta obe države, sa ciljem unapređenja i efikasnije saradnje u oblasti obrazovanja.

“Sve više kompanija iz Kine sarađuje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tako je kompanija “Huavej” naš partner u procesu digitalizacije sistema obrazovanja, a od nedavno se i železara “Hestil Srbija” uključila u proces dualnog obrazovanja. Saradnju koju imamo na razmeni studenata trebalo bi proširiti i na nove projekte, ali i na oblast nauke i transfera novih tehnologija”, rekao je Šarčević.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: Pixabay