Početna Kultura “Mali format Ateljea 61” u velikoj Kikindi

“Mali format Ateljea 61” u velikoj Kikindi

0

Uspešnih međuinstitucionalih saradnji i primera decentralizacije umetnosti, barem kada je u pitanju Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ (A 61), ne manjka ovih meseci o drugoj polovini godine, u kojoj je usvojena i Strategija razvoja kulture grada za desetogodišnji period, a koja u svojim postulatima zagovara među ostalim i izmeštanja kultur produkcija van gradskih, centralnih institucionalnih okvira i prostora.

Lep primer međuinstitucionalne i međugradske saradnje, dogodio se, o preksinoćnoj večeri, kada je u pinakoteki „Terra“ u Kikindi otvorena izložba „Malog formata“ Ateljea 61 , kao svojevrstan uvodnik 32. Danima Ludaje, u segmentu kulturno-obrazovno-turističkih delatnosti i potencijala ova dva grada.

Naime, iz svog bogatog fundusa Zbirke Ateljea 61, koja broji preko 270 dela izrađenih u radionici ove jedinstvene ustanove kulture na teritoriji Srbije i malobrojne u pogledu delatnosti diljem evropskog kontinenta, „Atelje 61“ je doneo pred kikindske marišnike i publiku, 16 tapiserija nastalih u različitim vremenskim epohama od 90-tih godina prošla veka do dananjice.

Autorka izložbe, istoričarka umetnosti, Goranka Vukadinović je otvarajući postavku „Malog formata A 61“ u galeriji „Terra“, među ostalim potcrtala da su se pojavom ove ustanove „mogućnosti u izvođačkom smislu tapiserije značajno promenile, a time i stav autora likovne provinijencije prema tapiseriji kao autonomnom mediju, koji je postao široki poligon za istraživanje“:

– Tapiserija malog formata i nadalje je privlačna jednom broju umetnika. Ona zapravo jeste njihovo svesno opredeljenje, često i zbog minucioznosti kreativno izvođačkog postupka koji je na takvim površinama tapiserijskog korpusa moguć, a idejom i tematskim aspiracijama opravdan. Takve osobine ne upućuju obavezno, na intimistički sadržaj ili lirsko raspoloženje autora ovih kamernih ostvarenja. Snagom izraza, vizuelnim doživljajem i ozbiljnim promišljanjem umetnika tapiserije malog formata ne retko izazivaju upečatljivu impresiju,jednako kao i one monumentalnih dimenzija, koje jesu najčešća asocijacija na ovaj medij – rekla je kustoskinja Ateljea 61.

Izložba „Mali format Ateljea 61“ u galeriji Terra realizovana je blagodareći Kancelariji za turizam grada Kikinda i novosadske Gradske uprave za kulturu, a može se pogledati do 1 oktobra ukoliko vas put i namera nanesu u ovu severnobanatsku varoš.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Dokumentacija „Terra“ centra za likovnu i primenjenu umetnost