Početna Gradske teme Novosadska firma kažnjena zbog dogovaranja cena i kršenja načela konkurencije na tržištu

Novosadska firma kažnjena zbog dogovaranja cena i kršenja načela konkurencije na tržištu

0

Кomisija za zaštitu konkurencije kaznila je novosadsku firmu SF1 Coffee zbog sklapanja restriktivnih sporazuma s ciljem sprečavanja konkurencije na tržištu Srbije.

Kako je objašnjeno, ta firma je tokom redovnih i akcijskih prodaja sa kupcima u veleprodaji ugovarala i sprovodila poslovnu strategiju kojom je utvrdila cene u daljoj prodaji u fiksnom iznosu koji je jednak njenim maloprodajnim cenama.

Zbog povrede Zakona o zaštiti konkurencije SF1 će morati da u budžet Srbije uplati 6.198.300 dinara.

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu utvrdila da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.

Tako su, na primer, televizori bili skuplji za 33-39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto.

Tokom ispitivanja uslova konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo Komisija utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nude aparati za kafu brenda Nespresso, čiji je uvoznik, odnosno distributer bila firma SF1, po identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Stoga je Komisija u septembru 2020. pokrenula postupak protiv te firme radi ispitivanja povrede konkurencije.

Izvor: 021.rsa
Foto: Pixabay