Početna Gradske teme Novosadska firma prevarila nesuđene berače voća u Italiji

Novosadska firma prevarila nesuđene berače voća u Italiji

0

Radnici, njih 109, platili za put, a nikad nisu stigli u Italiju.

Kako pišu “Novosti”, operativci za privredni kriminal novosadske policije, posle trogodišnje istrage, Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu podneli su krivičnu prijavu protiv agencije “Pal centrum” i njenog nekadašnjeg vlasnika i zastupnika Miroslava Velimirovića zbog prevare. Obećavajući sezonski rad na branju voća u Italiji, on je, kako se sumnja, od 16. marta do 9. aprila 2015. prevario 109 zainteresovanih za taj posao, koji su mu na ime troškova uplatili po 120 evra, odnosno, 14.500 dinara.

Od odlaska na plantaže voća, ispostavilo se posle nekoliko meseci, nije bilo ništa, a ojađeni građani, među kojima i po nekoliko članova iste porodice, policiji su podneli prijave protiv agencije “Pal centrum”.

Agencija “Pal centrum” je sklopila ugovor sa firmom “Centroprodukt” iz Zagreba, koja je opet imala ugovor sa italijanskim preduzećem “Zoneti fruta” iz Verone. Novosadska agencija je polovinom marta dala oglas da nudi sezonski posao u Italiji, i tada su zaključeni prvi, tipski ugovori, uz obavezu da klijentima u roku od 60 dana obezbede posao – navode za “Novosti” u Odseku za suzbijanje privrednog kriminala u PU Novi Sad.

Bilo je još navedeno da agencija iz Novog Sada zastupa hrvatsku firmu i da je posao na šest meseci.

Istragom smo, u saradnji sa kolegama iz Hrvatske, došli do podatka da su ugovori između ovih firmi bili falsifikovani, odnosno da ih je overio notar u Vukovaru, koji je nekoliko godina pre toga otišao u penziju. Firma “Centroprodukt” u Zagrebu nema ništa samo poštansko sanduče, a proverom je utvrđeno da joj je račun u blokadi – dodaju u novosadskoj policiji za beogradski dnevni list.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Pixabay