Početna Gradske teme Novosadska Kovid bolnica biće na Mišeluku

Novosadska Kovid bolnica biće na Mišeluku

0

Kovid bolnica u Novom Sadu gradiće se na Mišeluku, nakon pandemije će verovatno služiti kao Gradska bolnica, a javnost će o detaljima biti upoznata u narednih nekoliko dana.

Kako je najavio gradonačelnik Miloš Vučević, u narednim danima predstaviće se dinamika radova, a do sada su imali sastanke sa raznim javnim preduzećima i službama koje će biti uključene u ovaj posao. Sve bi trebalo da bude završeno brže nego što se prvobitno mislilo.

Vučević je objasnio da će bolnica biti izgrađena nedaleko od potkovice na petlji Mišeluk, koja je uglavnom poznata kao mesto na kom se okupljaju ljubitelji motora i automobila. Zemljište je od tog mesta udaljeno oko 120 metara u pravcu Petrovaradina.

Kada se pogledaju gradski urbanistički planovi, na pomenutoj lokaciji je planirano da na oko 30.000 kvadratnih metara nikne trospratni objekat sa parkom, namenjen javnm službama. Urbanisti su, kako se 021.rs uverio, u planovima naveli da bi ta lokacija bila najpogodnija za gerontološki centar, tako da, ukoliko se pretvori u bolnicu, biće slične namene.

Ova privremena kovid bolnica bi se nalazila na samo nekoliko minuta od Instituta u Sremskoj Kamenici, gde je deo objekta pretvoren u kovid zonu.

Gradnju kovid bolnice u Novom Sadu, sa kapacitetom između 400 i 500 kreveta, sa intenzivnom i poluintenzivnom negom, iznenada je najavio predsednik Aleksandar Vučić. Novi Sad je ubrzo nakon toga predložio lokacije za gradnju ovog objekta, uz očekivanje da ona posluži kao Gradska bolnica po završetku pandemije korona virusa.

Za sada nema procene koliko bi gradnja mogla da košta, ali ni koliko dugo bi trajala. Kako bi novosadski objekat trebalo da bude sličan onima koji su izgrađeni u Batajnici i Kruševcu, za očekivati je da gradnja bude završena za pola godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay