Početna Gradske teme Novosadska organizacija pokrenula platformu za prijavu sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece

Novosadska organizacija pokrenula platformu za prijavu sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece

0

Centar za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) iz Novog Sada pokrenuo je Net Patrolu.

Reč je o jedinoj onlajn platformi u Srbiji koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i skida štetan sadržaj s interneta, u saradnji s globalnom mrežom Inhope i Interpolom.

“Prema poslednjoj statistici globalne mreže INHOPE, čiji je CNHZD član, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje pokazuje da je 82 odsto zlostavljanja bilo nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96 odsto slučajeva bile devojčice”, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da na platformi Net Patrola rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, te prijavljuju nadležnima u državi gde se taj isti sadržaj distribuira i hostuje, bilo da je to Srbija ili neka druga država.

“U saradnji s Beogradskom otvorenom školom radićemo na upoznavanju građana i javnosti s time šta je štetan materijal, kako ga prepoznati i kako ga prijaviti”, piše u saopštenju.

Objašnjava se da je svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletne osobe zakonom kažnjivo.

“Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova. Ideja CNZD je da kroz Net Patrolu omogući svakom gradjaninu Srbije da, bilo anonimno ili predstavljajući se, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe. Na ovaj način svi zajedno, kao društvo, radimo na ‘čišćenju’ interneta, otkrivanju sajtova koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece i pronalasku osoba koje iza takvog materijala stoje”, piše u saopštenju.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay