Početna Gradske teme Novosadska Skupština u petak bira gradonačelnika i Gradsko veće

Novosadska Skupština u petak bira gradonačelnika i Gradsko veće

slika4

Novosadska Skupština će u petak izabrati Miloša Vučević za gradonačelnika, a očekuje se da pored Gradskog veća budu imenovani i pojedini direktori javnih preduzeća i drugih ustanova.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić naveo je da je za sada stigao samo predlog da Vučević bude reizabran, dok ostali predlozi za imenovanja još nisu dostavljeni parlamentu, ali da očekuje da stignu tokom dana.

Za izbor Vučevića će, kako je ranije najavljeno, glasati 55 odbornika i to iz redova SNS i njenih koalicionih partnera – SPO, JS, SPS, SVM, ZS i LSV.

Jelušić je najavljujući sednicu skupštine rekao i da će ovo biti prva od bar dve sednice u julu na kojoj će se nastaviti konstituisanje gradskih organa od poslednjih izbora. On je naveo i da za sada Skupština nije dobila predloge o imenovanju direktora javnih preduzeća i ustanova. Ukoliko predlozi ne stignu, predsednik Skupštine je naveo da će to onda verovatno biti na narednoj sednici u julu kada će biti između ostalog imenovani i skupštinski odbori.

Podsetimo, da je prema najavama za mesto zamenika gradonačelnika predviđen Srđan Kružević iz Jedinstvene Srbije, a da će u Gradskom veću većinu imati SNS. Po jedno mesto imaće PUPS (socijalu), SPS (privredu) i LSV (saobraćaj). U veću će ostati da sedi i šef novosadskog SPO-a Vladimir Jelić koji će i dalje biti zadužen za obrazovanje.

Što se tiče podele preduzeća i ustanova, za sada se spominje da će LSV dobiti Vodovod, Tržnicu, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Apotekarsku ustanovu, da će SPS nastaviti da vodi Parking servis i Dom zdravlja, a da je SPO-u pripala Čistoća, kao i da će i dalje voditi Stan. Ostala preduzeća će voditi SNS, a neke funkcije prepustiće koalicionim partnerima iz SDPS-a, PUPS-a i PS-a.

Autor: 021.rs