Početna Kultura Dobar primer javno-privatnog partnerstva Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke

Dobar primer javno-privatnog partnerstva Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke

0

GMS_0132

I ko kaže da filantropija ne postoji danas u kulturi u našim danima?! Da je darodavnost izumrla kategorija, a da direktori i upravnici ustanova kulture ne znaju da iskaju?! Iako, jedna travka među vihorove, ipak ugledni primer i primerak, koji zaslužuje ne samo poštovanje dočim i jedan od mogućih načina kako pristupiti novim trendovima i vremenima u kultur-menadžmentu, savremenoj muzeologiji i u opšte približavanju javnog i privatnog sektora, jeste, svakako sinoćno potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke, koje se odigralo u jeku adaptacionih radova, koji se događaju ovih dana u zdanju Nacionalne galerije.

GMS_0145

Potipisivanje ovog drugog po redu Ugovora o javno-privatnom partnerstvu GMS (prvi je potpisan sa kompanijom “Tarket”, prim. TŽJ) i Vojvođanske banke, svojim prisustvom podržao je i ministar za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije, Ivan Tasovac, na taj način, potcrtavajući u kom pravcu bi se i ostale institucije kulture, te delatnici i profesionalci u ovoj oblasti društvenog delovanja trebali u budućim vremenima kretati i na koji način promišljati:

“Drago mi je što je Vojvođanska banka prepoznala značaj i vrednosti GMS i što će kroz saradnju sa njom doprineti potpunom i uspešnom završetku radova na adaptaciji zdanja u kome se ova pinakotečka ustanova nalazi. Istovremeno mi je drago što će stručnjaci GMS doprineti da se jedna velika i značajna kolekcija srpske likovne umetnosti koju baštini Vojvođanska banka obradi i predstavi javnosti u narednom periodu. U tom smislu, čestitam obema institucijama potpisani Ugovor o saradnji jer verujem da je to dobar primer kako treba razvijati javno-privatno partnerstvo u oblasti kulturnog nasleđa”, rekao je među ostalim ministar Tasovac, koji je iskoristio ovu posetu da obiđe do sada realizovane radove na obnovi zgrade GMS.

GMS_0160

Kao i apsolutno svi objekti u kojima su smeštene ustanove kulture na teritoriji grada i pokrajine, i GMS do pre koju godinu nije adaptirana od trenutka useljenja kadgodnjeg Museuma. Blagodareći agilnosti, rešivosti i maru, upravnice Tijane Palkovljević Bugarski i njenog tima saradnika, GMS je adaptirala do sada suteren koji je osposobljen i gde su smešteni novi depoi za čuvanje umetničkih dela, te zanovljene radionice za konzervaciju; aulu same galerije, dočim su trenutno u toku radovi na adaptaciji depoa na trećem spratu i radovi na zameni krovnog pokrivača, a blagodareći daru, odnosno finansijskim sredstvima u iznosu od pet miliona i dve stotine hiljade dinara koje je izdvojila Vojvođanska banka, GMS će u potpunosti rekonstruisati ulaz u samu galeriju, čime će započeti i finalnu fazu radova na obnovi fasade zdanja:

“Saradnja sa renomiranom institucijom kulture kao što je GMS, svakako je prvi i neophodan korak kako bismo bili spremni da damo svoj doprinos srpskoj muzejskoj sceni i nacionalnoj kulturi u opšte. Saznanje da je uprava Galerije donela odluku da novac usmeri za obnavljanje ulaznog dela fasade daje nam slobodu da se osećamo ponosno što smo deo tima koji učestvuje u obimnom i kapitlnom projektu obnove GMS”, rekao je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, Marinos Vathis.

GMS_0163

O koncu i sama upravnica, mr Tijana Palkovljević Bugarska u svom “spram sveca i tropar” “Brussel-chic outfit-u”, je potcrtala zadovoljstvo što je GMS angažovana od strane Vojvođanske banke u poslovima obrade njihove impozantne umetničke kolekcije, mahom vojvođanskog slikarstva od druge polovine 20. Stoleća do današnjih dana (oko 1000 dela je u pitanju, među kojima su i potpisi Konjovića, Šerbana, Radovića, itd…):

“Za nas kao nacionalnu ustanovu kulture koja brine o kulturnoj baštini važno je da imamo evidenciju i uvid u dela u privatnim kolekcijama, ali i da ih predstavimo javnosti kroz izložbe i publikacije. Sredstva koja smo dobili u to ime od Vojvođanske banke, utrošićemo za adaptaciju ulaza zgrade i ugradnju spoljnog lifta za osobe sa invaliditetom kako bi prostor Galerije učunili dostupan svima”, rekla je Palkovljević-Bugarska.

Hoće li i druge institucije kulture na teritoriji grada, pokrajine i republike, krenuti za primerom GMS, ali i za privatne kompanije za primerima Vojvođanske banke i Tarketa ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, ovo jeste primer pravog menadžerskog poslovanja i promišljanja kako u oblasti kulture, tako i u oblasti društveno odgovornog biznisa.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Borislav Radanović