Početna Gradske teme Novosadska vlast planira uređivanje izgleda i korišćenja grba i zastave

Novosadska vlast planira uređivanje izgleda i korišćenja grba i zastave

zastva_grb_700

Novosadska vlast planira da uskoro detaljno uredi pitanje izgleda i korišćenja znamenja Grada, grba i zastave, saznaje 021.rs. Mada Novi Sad i danas koristi grb koji je dobio 1748. godine kada je postao Slobodni kraljevski grad u Hazburškoj monarhiji, odnosno zastavu koja je tek u XX veku dobila sadašnji oblik, u praksi se pokazalo da se oni često ističu ne samo neprimereno odnosno u pogrešnim prilikama, nego i u pogrešnim bojama.

Kako smo nezvanično čuli u gradskoj upravi, u Statutu Grada je definisano kako izgledaju grb i zastava, ali tih nekoliko rečenica koje se u osnovi prepisuju već decenijama iz Statuta u Statut, nisu se pokazale dovoljne da se uredi način korišćenja znamenja.

Posebno problematično je što se u javnoj upotrebi može videti grb Novog Sada sa često pogrešnim bojama i manjim izmenama, pri čemu ga koriste i privatna i fizička lica, za šta nemaju dozvolu Grada.

Takođe, sama lokalna uprava nema jasna uputstva, posebnu knjigu standarda, koja kao podzakonski akt definiše detalje oko upotrebe simbola Grada na memorandumima ili bilo kojim drugim predmetima ili prilikama.

Kako 021.rs saznaje, namera gradskih vlasti je da se napravi posebna komisija u koju bi osim predstavnika gradske uprave, ušli i heraldičari, dizajneri i stručnjaci iz različitih oblasti, a koji bi rešili sva pitanja oko izgleda i načina korišćenja grba i zastave.

Autor i foto: 021.rs