Početna Gradske teme Novosadske firme na “Cnoj listi” zbog kršenja prava trudnica i porodilja

Novosadske firme na “Cnoj listi” zbog kršenja prava trudnica i porodilja

“Stylos” d.o.o, trgovina na veliko “TDC” d.o.o . i trgovina na malo satovima i nakitom “Bomar” d.o.o tri su novosadske firme od ukupno osam u zemlji, koje su se našle na “Crnoj listi poslodavaca”, objavljenoj na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog kršenja prava trudnica i porodilja tokom avgusta 2019.

Osim novosadskih firmi, na listi su i radnja za održavanje i popravku računara “Hronos Computers” iz Vranja, trgovina na malo delovima i opremom “PD Unikomerc Filter” iz Prokuplja, trgovina “You Mak” iz Žitorađe, motel “Solley” iz Aleksandrovca i trgovina “Miss you” iz Kopaonika.

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je Inspekcija rada utvrdila da postoji prekršaj.

Centar za mame” koji je ovu listu objavio na svom sajtu pozvao je poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, kako se ubuduće ne bi našli na listi.

“Istovremeno, pozivamo mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800/300-307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji”, navodi se u obaveštenju.

Jovana Ružičić, direktorka “Centra za mame” rekla je da se nada da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i “probuditi i naterati ih da vide da mame nisu laka meta i da se njihova prava moraju poštovati”.

Sledeća “Crna lista” biće objavljena prve nedelje oktobra.

Izvor: 021, Centar za mame
Foto: Pixabay