Početna Aktuelno Novosadske osnovne škole se pripremaju za novi vid nastave

Novosadske osnovne škole se pripremaju za novi vid nastave

0

Nova školska godina će, kao i do sad, početi 1. septembra, ali prvi put će i učenici i nastavnici nosti zaštitne maske, gaziti na dezobarijere, roditelji će im meriti telesnu temperaturu, a časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Zbog epidemije koronavirusa, zabranjeni su kolektivni sportovi u okviru fizičkog vaspitanja pa će đaci u obrazovnim ustanovama imati samo osnovne vežbe.

Po preporuci Kriznog štaba i resornog ministarstva, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, što, između ostalog, znači najviše 15 đaka u učionici, koji će u školi slušati obavezne predmete, poput srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije…, dok će na onlajn nastavi na javnom servisu, platformi “RTS planeta”, pratiti likovno, muzičko, građansko vaspitanje, veronauku.

Učenici novosadskih škola od prvog do četvrtog razreda nastavu će pohađati pre podne, dok će stariji, u zavisnosti od mogućnosti obrazovne ustanove, dolaziti u drugu smenu.

Direktor OŠ “Kosta Trifković” Milan Spasojević kaže da će tu školu pohađati oko 1.370 đaka, raspoređenih u 50 odeljenja, i ističe da su već obezbeđene sva zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva.

U Stepanovićevu samo šest prvaka

Osnovna škola “Aleksa Šantić” u Stepanovićevu se, po rečima direktorke Svetlane Keleman, našla u neobičnoj situaciji: svega šest učenika je upisalo prvi razred, a u odeljenjima nema više od 18 učenika, te će samo jedan razred biti podeljen na dve grupe. Učenici nižih razreda će imati četiri časa, viših razreda šest, a tokom odmora od 20 minuta škola će biti detaljno dezinfikovana i provetrena.

– Da bi što manje vremena provodili u zatvorenom prostoru, predvideli smo da, kad god je moguće, učenici i nastavnici časove drže u “učionici na otvorenom”, odnosno natkrivenoj terasi s đačkim klupama – pojašnjava Svetlana Keleman.

– Na sreću, imamo prostrane učionice do 72 kvadratna metra, kao i veliko dvorište, te ne očekujem da ćemo se susresti s izazovima kada je reč o poštovanju mera socijalne distance.

– Deca će biti podeljena u grupe, a nastava će se pre podne odvijati od 7.30 do 9.45, odnosno od 9.45 do 12 časova – pojašnjava Spasojević, dodajući da ove školske godine, zbog posebnih okolnosti, neće biti kabinetske nastave, odnosno đaci neće menjati učionice.

– Da bi nastava bila efikasna, učitelji i nastavnici uskladili su planove prema programu za rad u trenutnim uslovima, pa će satnica školskih časova biti usklađena s onlajn nastavom.

Kada je reč o ishrani, u OŠ “Prva vojvođanska brigada” đaci će moći da donose užinu od kuće, dok će se za decu koja su u produženom boravku obroci pripremati u školskoj kuhinji.

– Ove godine u prvi razred upisali smo oko 200 učenika pa ćemo ukupno imati oko 1.540 đaka – kaže direktor OŠ “Prva vojvođanska brigada” Oliver Stojanović.

– Nastavu ćemo organizovati po kombinovanom modelu. Niži razredi, od prvog do četvrtog, u školu će dolaziti svakog radnog dana, isključivo pre podne, dok će učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda imati nastavu i od 13 do 19.30 časova, pridržavajući se svih preporuka koje je naložilo nadležno ministarstvo. Ponedeljkom, sredom i petkom u školu će dolaziti petaci i sedmaci, odnosno utorkom i četvrtkom šestaci i osmaci, pa će se naredne sedmice rotirati.

Ispostavilo se da je produženi boravak jedan od najvećih izazova u organizaciji rada osnovnih škola jer je zainteresovanih roditelja mnogo, a nastavnika malo, budući da je ograničen broj dece koja mogu boraviti u jednoj učionici. Oliver Stojanović pojašnjava da će u produženi boravak dolaziti deca čiji su roditelji zaposleni, a zbog nedostatka kadrova, kolegama u boravku će pomagati nastavnici čije će predmete učenici pratiti onlajn, poput građanskog vaspitanja, veronauke i sličnih.

Školske dane spremno dočekuju i u prigradskim naseljima, ali kažu da će neke stvari rešavati u hodu. U OŠ “Đura Jakšić” u Kaću oko 950 učenika će biti raspoređeno u tri objekta, a primenjivaće se kombinovani model nastave.

– Dobro smo organizovali nastavu, te smo spremni za prvi dan škole, kada će učenici biti upućeni u nova pravila ponašanja, kao i u mere sprečavanja širenja koronavirusa, a izuzetno nam je značajno što je apoteka “Benu” obezbedila dezinfekciona sredstva za obrazovne ustanove – ističe direktorka OŠ “Đura Jakšić” Verica Latić, napominjući da će deca nositi zaštitne maske, pohađati časove u dve smene, a fizičko vaspitanje će se odvijati na dvorištu.

Tradicionalni prijem prvaka ove godine u novosadskim školama biće organizovan nešto drugačije, odnosno učiteljice će dočekivati mališane po posebnim rasporedima i satnicama. Roditelji rasporede mogu videti, ulavnom, na ulaznim vratima ili oglasnim tablama škola.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay