Početna Gradske teme Novosadske “prodavačice ljubavi” dobijaju svratište do kraja aprila

Novosadske “prodavačice ljubavi” dobijaju svratište do kraja aprila

0

ThinkstockPhotos-147914797

Svratište za seksualne radnice biće otvoreno do kraja aprila u Novom Sadu. Devojke i žene koje sa bave prostitucijom moći će, kroz radionice koje će voditi volonteri, da dobiju pravnu i psihološku pomoć. Volonteri će svakodnevno u parovima dolaziti u Svratište i držati radionice, koje će trajati 90 minuta.

Predsednik udruženja “Prevent” Nebojša Đurasović kaže da će novo svratište, pored pružanja socijalne pomoći, seksualnim radnicama omogućiti i održavanje lične higijene, ali i ostale vidove pomoći.

Seksualnim radnicama potrebno je ovakvo svratište, jer su izložene raznim opasnostima. Biće im omogućeno održavanje lične higijene, ali i spremanje hrane. To je postojalo i u prethodnom svratištu, koje je ugašeno pre godinu i po dana. Ono što je novina jeste da će seksualne radnice imati priliku da razgovaraju sa socijalnim radnicima, da se savetuju sa psihologom, te da im se pruži socijalna pomoć. Takođe, zadržaćemo terenski rad koji sprovodimo punih osam godina – priča Đurasović za “021”.

Za razliku od prethodnog svratišta koje je zatvoreno, lokacija novog neće biti tajna. Prema rečima Đurasovića, najverovatnije je da će se svratište nalaziti u blizini Kaćke petlje. Seksualne radnice će u njemu moći da borave osam časova, koliko će trajati i samo radno vreme svratišta.

Kako priča naš sagovornik, glavni cilj, pored pružanja pomoći, jeste standardizacija svih svratišta u Srbiji.

Želimo da se ovo standardizuje, te da svim seksualnim radnicama bude pružena adekvatna pomoć. Dakle, da svratišta budu organizovana na način kao što će biti naše – ističe Đurasović.

Udruženje “Prevent” raspisalo je konkurs za nove volontere, koji će učestvovati kao voditelji radionica u projektu “Svratište za seksualne radnice”. Svi zainteresovani mogu da se prijave na zvaničnom sajtu udruženja “Prevent”.

Inače, prema nekim procenama, u Novom Sadu ima više od 300 prostitutki. Ovim zanatom se bave žene između 18 i 29 godina, ali među njima ima i maloletnica.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Guliver / ThinkstockPhotos