Početna Gradske teme Sanja Kojić Mladenov: Nova vlast bi trebalo da Novi Sad proglasi gradom...

Sanja Kojić Mladenov: Nova vlast bi trebalo da Novi Sad proglasi gradom kulture

0

Sanja Kojic Mladenov

Direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov smatra da su gradovi kulture višestruko značajni ne samo za razvoj turizma već i za celokupnu dobrobit grada. Idealank gradonačelnik bi po njenom mišljenju bio neko sa izgrađenim sistemom vrednosti.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Posmatrano iz ugla nekoga ko se bavi kulturom, mislim da je bilo više lutanja u pokušaju pronalaženja adekvatnih kadrovskih rešenja, te verovatno iz tog razloga i pojedinih nejasnih koncepcija. Npr. nasuprot pozitivnoj ideji o kandidaturi Novog Sada kao Evropskoj prestonici kulture, prisutne su bile i one o izgradnji javne garaže usred muzejskog kompleksa, čime bi se ugrozio svojevrsni kulturni potencijal potreban za tu istu kandidaturu.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Da Novi Sad proglasi gradom kulture i okrene se većim ulaganjima u razvoj umetničkog stvaralaštva. Gradovi kojima je kultura važna privlače, ne samo turiste, već i različite vrste ulaganja koja bi ekonomski doprinela razvoju grada.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Osoba koja uvažava mišljenje i znanje stručnih ljudi bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Edukacija, iskustvo, građanska svest, kultura ponašanja, tolerancija i izgrađeni sistemi vrednosti se podrazumevaju.

Autor: Sanja Ujvari
Foto: Privatna arhiva