Početna Gradske teme Sanja Kojić Mladenov: Nova vlast bi trebalo da Novi Sad proglasi gradom...

Sanja Kojić Mladenov: Nova vlast bi trebalo da Novi Sad proglasi gradom kulture

Sanja Kojic Mladenov

Direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov smatra da su gradovi kulture višestruko značajni ne samo za razvoj turizma već i za celokupnu dobrobit grada. Idealank gradonačelnik bi po njenom mišljenju bio neko sa izgrađenim sistemom vrednosti.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Posmatrano iz ugla nekoga ko se bavi kulturom, mislim da je bilo više lutanja u pokušaju pronalaženja adekvatnih kadrovskih rešenja, te verovatno iz tog razloga i pojedinih nejasnih koncepcija. Npr. nasuprot pozitivnoj ideji o kandidaturi Novog Sada kao Evropskoj prestonici kulture, prisutne su bile i one o izgradnji javne garaže usred muzejskog kompleksa, čime bi se ugrozio svojevrsni kulturni potencijal potreban za tu istu kandidaturu.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Da Novi Sad proglasi gradom kulture i okrene se većim ulaganjima u razvoj umetničkog stvaralaštva. Gradovi kojima je kultura važna privlače, ne samo turiste, već i različite vrste ulaganja koja bi ekonomski doprinela razvoju grada.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Osoba koja uvažava mišljenje i znanje stručnih ljudi bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Edukacija, iskustvo, građanska svest, kultura ponašanja, tolerancija i izgrađeni sistemi vrednosti se podrazumevaju.

Autor: Sanja Ujvari
Foto: Privatna arhiva