Početna Gradske teme Novosadske raskrsnice dobijaju nadzorne kamere

Novosadske raskrsnice dobijaju nadzorne kamere

ThinkstockPhotos-122413566

Uprava za saobraćaj raspisala je tender za izbor ponuđača koji će analizirati gde na pojedinim raskrsnicama u Novom Sadu treba postaviti kamere za nadzor saobraćaja.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, istraživanje će omogućiti da se analiziraju saobraćajne nezgode na raskrsnicama od 2010. do 2014. godine, kao i efekti automatske prinude (kažnjavanja vozača primenom video nadzora) kako bi se utvrdilo gde treba da stoje kamere. Konkretno, očekuje se da analiza obuhvati deset raskrsnica u gradu.

U pitanju su raskrsnice Bulevara oslobođenja i Bulevara kralja Petra I, Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, Rumenačke i Kornelija Stankovića, Bulevara cara Lazara i Cara Dušana, Futoškog puta i Bulevara Slobodana Jovanovića, Bulevara kralja Petra I i Hajduk Veljkova, Temerinske i Partizanske, Bulevara kralja Petra I i Kisačke, Jevrejske i Uspenske i Narodnog fronta i Fruškogorske ulice. Nakon što analiza bude gotova, Grad će dobiti predlog raskrsnica za postavljanje sistema automatske prinude.

Podsetimo da se video kamere za nadzor saobraćaja nalaze na više desetina novosadskih raskrsnica i ulica, ali da slabo služe za kažnjavanje vozača jer se ispostavilo da snimci nisu dobri za identifikaciju.

Novi Sad je prošle godine na više raskrsnica, koje se pominju u ovom tenderu, postavio nove kamere, ali one još nisu aktivirane.

Izvor: 021.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos