Početna Gradske teme Novosadski đaci za sada bez obaveznih uniformi

Novosadski đaci za sada bez obaveznih uniformi

0

Đaci osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu na početku školske godine, 1. septembra, neće nositi obavezne uniforme.

Iako je za većinu njih prihvatljivo da na nastavu dolaze jednoobrazno obučeni, ta praksa će morati da sačeka još neko vreme. Među stotinak škola u Srbiji, u kojima će od 1. septembra učenici nositi školske uniforme, nema nijedne iz Novog Sada.

Svih 14 srednjih škola i 36 osmoletki popunilo je anketu, po kojoj se većina izjasnila za školske uniforme, ali još nijedna nije krenula u proceduru izrade i odabira modela.

Mišljenja među srednjim školama su podeljena, ima ih i za i protiv, ali, u principu, sve su zainteresovane za uvođenje uniformi. Najpre se mora napraviti plan, a ideja je da učenicima damo mogućnost da predlože kakvu bi uniformu želeli da redovno nose. Naravno, mora se uvažavati i ekonomska situacija“, navodi za “Novosti” predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu Stanko Matić.

Osim modela, prema Matićevim rečima, bitan je i kvalitet budućih uniformi za koje se đaci odluče, jer bi trebalo da izgledaju prikladno, ali i da budu udobne.

Nošenje uniformi bi doprinelo tome da svaka škola bude prepoznatljiva i to bi trebalo sve da imaju na umu, a ideja je da sami učenici osmisle kako bi uniforme izgledale“, kaže Matić.

Bez školskih uniformi do daljeg će biti i učenici novosadskih osnovnih škola. Kako kaže direktorka Aktiva osnovnih škola Jasmina Pastonjacki, još nijedna škola nije ušla u proceduru, mada su već sprovele anketu među učenicima.

Interesantno je da đaci od prvog do četvrtog razreda žele da nose uniforme, dok u višim razredima preovladavaju oni koji se tome protive. Predložili smo da se uvede pilot-projekat, odnosno da đaci prvog i drugog razreda nose uniforme, kako bi se navikli da razvijaju osećaj pripadnosti. U odabir amblema bio bi uključen i Đački parlament“, navodi Pastonjacki.

Postoji nekoliko načina nabavke uniforme. Nekima ih je kupila opština, drugima roditelji, a postoji ideja i da škole nabave samo tekstil, a uniformu da šiju tekstilne škole kako bi cena bila pristupačnija.

Prema sadašnjim najavama Ministarstva, uniforme će biti obavezne u svim školama za dve godine.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay