Početna Gradske teme Novosadski “Hleb” više ne postoji

Novosadski “Hleb” više ne postoji

Novosadski AD “Hleb”, nekada najveća industrijska pekara u Vojvodini, više ne postoji, pošto je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra.

Kako piše “Dnevnik”, sve prodavnice “Hleba” u Novom Sadu su takođe zatvorene pa će i one, kao i pogoni preduzeća u Industrijskoj zoni, biti prodati.

Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla, čekajući isplatu jedne i po zaostale zarade i uplatu doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje za devet meseci.

Privredni sud u Novom Sadu doneo je odluku o likvidaciji pa će celokupna imovina preduzeća, iz kojeg je svojevremeno izlazilo i po 100.000 vekni na dan, biti na prodaju, ali će odluku o tome doneti sud“, rekao je za “Dnevnik” predsednik Samostalnog sindikata u AD “Hleb” Milan Ljubenović. Dodaje da sud nije prihvatio plan reorganizacije, iako je neposredno pred uvođenje stečaja “Hleb” mesio 14.000 vekni dnevno, uz pecivo i smrznuto testo.

Prema njegovim rečima, likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara. Sud je zauzeo stanovište da se ni reorganizacijom neće namiriti bankarska potraživanja.

“Hleb” je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.

Od tada pa do likvidacije smo tavorili. U trenutku vlasničke transformacije mesili smo 45.000 vekni i bili glavni snabdevači bolnica, restorana, vojske, škola, vrtića… Male pekare nisu nam mogle biti konkurencija jer smo imali dobre peći, novu fabriku izgrađenu kod “Danubijusa” za proizvodnju hleba i stari pogon iza “Jugoalata”, gde se mesilo pecivo i smrznuti program. Međutim, odmah posle dolaska novih vlasnika, celokupan proizvodni program je preseljen na jedno mesto, u novu fabriku, a stari pogon je služio za skladište“, objašnjava Ljubenović.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay