Početna Gradske teme Novosadski humanitarni centar uspešno realizovao EmSI projekat

Novosadski humanitarni centar uspešno realizovao EmSI projekat

0

Štićenici prihvatnih centara “Adaševci” i “Principovac” na teritoriji vojvođanske opštine Šid nedavno su uspešno osposobljeni za zanatski rad posredstvom EmSI projekta (Empowerment and Social Inclusion of Refugees and Migrants in Serbia) čiji puni naziv u prevodu glasi “Osnaživanje i socijalno uključivanje izbeglica i migranata u Srbiji”.

Ovaj projekat realizovan je u organizaciji Novosadskog humanitarnog centra i uz podršku Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, a prema rečima koordinatorke Novosadskog humanitarnog centra Mire Novaković Ilin, cilj ovog projekta je doprinos socijalnog osnaživanja izbeglih lica i migranata, kao i podsticaj njihove društvene uključenosti.

Aktivnosti, koje su podrazumevale realizaciju obuka za molere i krojače, kao i kurseve nemačkog jezika, održavale su se ponedeljkom, sredom i petkom. U razgovoru za NS Hroniku Mira Novaković Ilin ističe da je projekat “Osnaživanje i socijalno uključivanje izbeglica i migranata u Srbiji” donatorski pomogla Organizacija GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit odnosno) odnosno “Nemačko društvo za međunarodnu saradnju”, a fokus projekta je na lokalnoj integraciji i boljoj budućnosti za izbeglice i migrante.

Mira Novaković Ilin

– Obuku za molere uspešno je završilo 27 muškaraca koji su savladali osnove za krečenje i farbanje zidnih površina krečom, disperzinom i uljanim bojama. Tokom organizovanja obuka za rad na mašinama, u okviru 12 dana obuke imali smo 228 poseta korisnika, od toga 84 posete od strane muškaraca i 144 posete od strane žena. Oni su radeći na običnim mašinama i na mašinama specijalno namenjenim za šivenje majica savladali osnovne tehnike krojenja i šivenja predmeta poput posteljine i majica. Sem toga, korisnici su se u krojačkoj radionici bavili i drugim aktivnostima kao što su štrikanje, heklanje i izrada ukrasnih predmeta – izjavila je koordinatorka projektnih aktivnosti Mira Novaković Ilin.

Prema njenim rečima, migranti su vrlo rado prihvatili učešće u osposobljavanju za molerski i krojački zanat, kao i učenje nemačkog jezika smatrajući da je to put ka bržem i lakšem zaposlenju prilikom dolaska u željenu zemlju.

Važno je napomenuti da je neophodno nastaviti sa ovakvom praksom kako bi proces integracija i socijalnog uključivanja izbeglih lica u Srbiji, kao i na prostoru lokalne zajednice Novog Sada, bio što efikasniji i brži.

Autor: Anđela Zec
Foto: Novosadski humanitarni centar / privatna arhiva