Početna Gradske teme Novosadski inspektori na e-biciklima: Kupuju se novi električni dvotočkaši sa kamerama za...

Novosadski inspektori na e-biciklima: Kupuju se novi električni dvotočkaši sa kamerama za prekršaje

0

Novosadska inspekcija uskoro bi mogla da snima prekršaje sa novih, upravo proizvedenih i savremeno opremljenih električnih bicikala.

Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada upravo je raspisala tender za nabavku 10 električnih bicikala s kamerama za evidentiranje prekršaja, kao i za pet novih motornih vozila sa istom funkcijom.

U specifikacijama za obe nabavke detaljno se navode karakteristike i performanse koje se očekuju od ovih vozila.

Kad je reč o električnim biciklima, traže se potpuno novi električni dvotočkaši u beloj boji, proizvedeni najkasnije prošle godine, sa snagom motora od najmanje 240 W, displejem u boji, sa najmanje devet brzina.

Bicikl treba da ima domet od najmanje 110 km, da s elektro-pogonom ide najmanje 25 km/h, da poseduje LED svetla napred i pozadi, te da budu ispunjeni i određeni uslovi za montirane kamere.

Pe svega, potrebne su najmanje dve ANPR kamere za prepoznavanje registarskih tablica pojedinačno s leve i desne strane električnog bicikla, kao i automatski obostrano; tu je i automatsko prepoznavanje registarskih oznaka koje se koriste u Srbiji i Evropi, GPS, interna memorija od najmanje 500 GB i WiFi. Potrebno je da kamera beleži fotografije s tačnim datumima, vremenom, GPS koordinatama, registarskim brojem vozila i lokacijom za svaku fotografiju, da ima LED svetla, te da je sistem integrisan sa postojećim sistemima za kontrolu i naplatu parkinga.

Takođe, od softvera se zahteva opremljenost različitim softverskim paketima.

U odvojenoj nabavci kupuje se pet novih, belih motornih vozila sa kamerama za evidentiranje prekršaja, snage motora od najmanje 60 KW, EURO 6 ili noviji tip.

Kupuju se benzinci sa manuelnim menjačem, sa senzorima za upozorenja, opremljeni kamerama visokih rezolucija sa snimanje i analizu sadržaja, na način da kamere neprestano snimaju u punoj rezoluciji kada je uređaj u radu. Traži se prenos “žive” slike u realnom vremenu putem 4G ili 5G mreže na centralni sistem, najmanje terabajt memorije kamere, te mogućnost detekcije marke, tipa i boje vozila.

Naravno, podrazumevaju se i softverski paketi koji su potrebni i za rad električnih bicikala.

Grad Novi Sad traži od ponuđača da ponudi modele i vozila za koje postoji ovlašćeni servis na teritoriji grada.

Rok isporuke i električnih bicikala i motornih vozila je 60 dana. Garantni rok za bicikle, kamere i softver je najmanje 24 meseca, a za vozila najmanje tri godine (odnosno 100.000 pređenih kilometara).

U planu javnih nabavki, kao ni u tenderima, nije navedena procenjena vrednost ove dve nabavke. Ono što se uvidom u aktuelne ponude na sajtovima pojedinih prodavaca može zaključiti je da novi modeli električnih bicikala, koji imaju najmanje devet brzina i ispunjavaju većinu traženih uslova, koštaju i do 290.000 dinara po komadu.

Obe nabavke objavljene su istog dana. Nabavka motornih vozila zatvara se zaključno s 25. julom, a tender za nabavku električnih bicikala zatvara se 13. jula.

Izvor: 021
Foto: Pixabay