Početna Gradske teme Novosadski naučnici istražuju svojstva nanočestica

Novosadski naučnici istražuju svojstva nanočestica

0

U poslednjih nekoliko decenija naučnici intenzivno istražuju svojstva nanočestica čija upotreba može značajno olakšati naš način života.

Te pogodnosti prepoznala je i grupa novosadskih naučnika, koja je pre dve godine pokrenula projekat “Istraživanje i razvoj jonskih biofluida”, koji je iznedrio tečnost kojom se poboljšava rad grejnih uređaja.

Grupa naučnika sa Poljoprivrednog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka pre par godina započela je projekat na istraživanju biofluida.

Krajnji rezultat bila je tečnost koja se dobija preradom otpada nastalog od biomase, koja se u budućnosti može primeniti na svim grejnim uređajima, čineći ih znatno efikasnijim.

“Ovim projektom smo kupili dosta uređaja tako da smo podigli kapacitet naših laboratorija, tako da smo sad na nivou nekih evropskih laboratorija koja se bave nanofluidima, tako da će u budućnosti naši studenti moći da rade radove iz oblasti nanofluida”, kaže prof. dr Siniša Bikić, rukovodilac projekta “Istraživanje i razvoj jonskih biofluida”.

U projektu je učestvovalo šest srpskih naučnika, a finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

“Generalno, sve ono što koristi nanotehnologija je veoma značajno. Tako da je i priča o nanofluidima značajna iz jednog prostog razloga što suspendovanjem nanočestica u osnovni fluid mi poboljšavamo termo-fizičke osobine tog fluida”, objašnjava prof. dr Siniša Bikić.

Upotreba nanotehnologija uskoro bi mogla da postane deo naše svakodnevnice, a dalja istraživanja doneće nam nove korisne informacije koje možemo primeniti da olakšamo naš način života.

Izvor: RTV
Foto: PIxabay