Početna Kultura “Dužijanca” u Evropskoj prestonici kulture

“Dužijanca” u Evropskoj prestonici kulture

0

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je misi u Župnoj crkvi Imena Marijinog koju je predvodio beogradski nadbiskup i mitropolit monsinjor Stanislav Hočevar, a povodom tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetve – „Dužijance“.

Nakon mise, upriličena je šetnja Zmaj Jovinom ulicom do Trga Republike, gde su građni videli svojevrsni defile barjaktara, risara, folklornih grupa, kao i bandaša i bandašice u fijakeru. Milan Đurić je tom prilikom učestovao u ceremoniji primopredaje hleba napravljenog od ovogodišnjeg roda pšenice, a potom se obratio prisutnima.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim u ime Grada Novog Sada i prenesem pozdrave gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je još od rađanja ideje o održavanju ove manifestacije u našem gradu, sudelovao u razgovorima i pružao punu podršku tome da se tradicionalna „Dužijanca“, ove godine održi upravo u Evropskoj prestonici kulture. Mi u Novom Sadu se ponosimo našom multikonfesionalnošću, multikulturalnošću i multinacionalnošću, činjenicom da vekovima živimo u mirnom suživotu protkanim tolerancijom i prijateljstvom. „Dužijanca“ ima veliku tradiciju, ali i duboku simboliku. To je proslava koja se već 112 godina priređuje u čast završetka žetelačkih radova. Ona slavi rad i duhovnost čoveka, podseća nas na povezanost sa prirodom, kao i na viševekovnu marljivost naših predaka, na univerzalne vrednosti kao što su sloboda, predanost i požrtvovanje. Drago nam je što u godini koja je veoma značajna našem gradu, u kojoj smo prestonica kulture Evrope, zajednički prezentujemo jedinstveno kulturno bogatstvo prožeto tradicijom i duhovnošću – rekao je zamenik gradonačelnika Milan Đurić, nakon što su mu bandaš i bandašica uručili hleb, kao simbol prosperiteta.

On je podsetio i na to da je Novi Sad, upravo u duhu dobre saradnje sa Hrvatskom nacionalnom zajednicom, preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali i uz veliku finansijsku podršku Republike Srbije i AP Vojvodine, aktivno učestvovao u obnovi spomen-kuće bana Jelačića.

– Drago mi je što smo konkretizovali i saradnju na obnovi spomenika Josifu Runjaninu na Uspenskom groblju, na sprovedenim radovima na Crkvi svetog Križa u Petrovaradinu i radovima na obnovi Crkve svetog Jurija u Podgrađu. Ovo je još jedan pokazatelj da je kultura ta koja nas suštinski određuje, povezuje i uvek nam ukazuje na onaj ispravan put, a tome svedoči i realizacija programa „Dužijanca“ u Novom Sadu – naglasio je Đurić.

Organizatori manifestacije Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”, istakli su kao novinu u odnosu na sve protekle „Dužijance“ to što se ona ove godine dešava i u Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture. U toku tri dana, bio je prezentovan bogat program koji se danas okončava u Novom Sadu, dok je nastavak proslave u Subotici. „Dužijanca“ u Novom Sadu je organizovana uz podršku Grada Novog Sada i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Dnevnik
Foto: Grad Novi Sad