Početna Gradske teme Inovativni metod suzbijanja komaraca testiran u Novom Sadu

Inovativni metod suzbijanja komaraca testiran u Novom Sadu

0

U Srbiji će se, baš u Novom Sadu, prvi put primeniti inovativni metod suzbijanja komaraca, tehnikom sterilnih mužjaka i to početkom avgusta.

S tim u vezi, rukovodilac CIV centara za vektore bolesti i efekte klimatskih promena, u okviru koncepta sveobuhvatno zdravlje na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Petrić rekao je da su u četvrtak, 21. jula, u Ulici Milete Jakšića oko 18 sati uradili testiranje, pustivši prve sterilne azijske tigraste komarace u okolinu. Kako kaže, potrebno je uraditi dodatna istraživanja, ne bi li se metoda uspešno sprovela u planiranom periodu.

– Kod nas je problem uvozna procedura, zato smo i dogovorili test pošiljku, ne bi li smo našli načina da ubrzamo proces, te je avion sa prvih 10.000 komaraca poslat iz Italije u utorak, u sredu je stigao u Beograd, ali nismo mogli da ih preuzmemo pre četvrtka oko 14 sati. Test pošiljka je više od dana bila u skladištu u nepovoljnim uslovima. Analize su u toku i nismo još uvek utvrdili tačan broj, ali prema prvim procenama, oko 40 odsto ih nije preživelo, što ne valja. Prihvatljiva bi bila brojka od 20 odsto. Ono što je dobro je što su svi spremni da pomognu i sarađuju, od “DHL” kancelarije u Novom Sadu, Carine u Novim Banovcima do veterinarskih inspektora na aerodromu, te mislim da, kada krenu prave pošiljke uspeti da dobijemo komarce do srede uveče, što bi bilo prihvatljivo – rekao je Petrić.

Kako je objasnio, deo test komaraca je bio obojen još u Italiji, pre transporta, sa ciljem da se analizira da li taj proces utiče na njihovu smrtnost. Ispitivanja se još rade u laboratoriji.

– Drugi deo komaraca smo mi bojili u pink i plavu boju i pustili ih u okruženje – priča sagovornik i naglasivši da se tako može istražiti uprkos lošim uslovima puta, koliko daleko mogu da odlete, te samim tim na koliko mesta treba da ih otpuštamo. Analiziraćemo koliko je dug njihov životni vek, te ćemo znati da li je dovoljno da ih puštamo jednom nedeljno, ili dva puta. Ove godine ćemo svaku pošiljku markirati kako bismo imali sve odgovore na malopre pomenute činjenice. Poenta je istražiti koliko je velika populacija azijskih tigrastih komaraca, kako bismo znali dogodine koliko sterilnih mužjaka treba da pustimo.

Profesor Petrić kaže da će test komarce “loviti” u petak, subotu, ponedeljak i sredu, te imati uvid u to koliko ih je još preživelo, u odnosu na brojku prilikom puštanja. Sve analize bi trebalo da budu gotove do početka avgusta, ne bi li se inovativna metoda suzbijanja azijskih tigrastih komaraca u gradu uspešno realizovala.

Istraživanja se rade u okviru projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz Beča. Domaći akteri koji podržavaju projekat su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Novi Sad i “Ciklonizacija”.

Izvor: dnevnik.rs
Foto: Pixabay