Početna Gradske teme Od krpa do bureta za kupus: Šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju?

Od krpa do bureta za kupus: Šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju?

0

Nedavno je iz kolektora na Limanu 4 izvađena tona vlaknastog materijala, sastavljenog od krpa, pucvale i vlažnih maramica, a pre godinu dana radnici JKP “Vodovod i kanalizacija” izvadili su iz kanalizacije i bure za kupus.

Kako saznajemo u ovom komunalnom preduzeću zbog neodogovornih građana u kanalizaciji završe vlažne maramice, pelene, hirurške maske, najlon čarape, ulošci i ostaci hrane… Zbog toga dolazi do otežanog funkcionisanja sistema i zagušenja na mreži i priključcima, a time se ugrožava i rad crpnih stanica.

– U kanalizacionim cevima se pronalaze mnoge stvari koje ne bi trebalo da se upuštaju u sistem. Problem su i masti, ulja i pucvala koji verovatno dospevaju u mrežu odlaganjem nesavesnih majstora koji koriste takve prozivode obavljajući svoje delatnosti. Ekstremni slučajevi na koje smo naišli prilikom intervencija na mreži su i automobilske gume, dušeci, tepisi, daske, delovi nameštaja, pa čak i leševi životinja – kažu u “Vodovodu i kanalizaciji” a prenosi Dnevnik.

Tona vlaknastog materijala koja je nedavno izvučena iz kolektora bila je razlog zagušenja i izlivanja kanalizacije u dvorište stambenih zgrada između ulica Ive Andrića i Banović Strahinje. Pre nekoliko godina je iz istog kolektora izvađeno više tona identičnog nagomilanog đubreta kad je zbog ozbiljne čvrste mase smeća i stvorenog čepa, morala da se seče gornja ploča kolektora.

– Ako se zna da je prečnik kolektora 2,4 puta 1,4 metra, u koji se sliva kanalizacija Telepa i dela Limana, jasno je da praksa neodgovornih Novosađana, da bacaju stvari u kanalizaciju kojima nije tu mesto, nije prekinuta. Ovakvi vlaknasti materijali su najgori za vađenje jer se zbog sitnih niti svuda zakače i umrse – objašnjavaju u JKP “vodovod i kanalizacija”.

Iz tog preduzeća apeluju da se u kanalizaciju ne bacaju predmeti i stvari kojima je mesto u kontejnerima i kantama za đubre i naglašavaju da u poslednje vreme kako traje intenzivna gradnja imaju veliki problem sa slivnicima.

– Pored gradilišta slivnici su često puni betona, šljunka i peska, pa se takvim delovanjem slivnici čine nefunkcionalnim i stvaraju se problemi sa evakuacijom atmosferskih voda – zaključuju u “Vodovodu”.

Izvor: blic.rs/nsuzivo.rs
Foto: JKP “Vodovod i kanalizacija”