Početna Gradske teme Novosadski odbornici dali dozvolu da se GSP zaduži za nove autobuse

Novosadski odbornici dali dozvolu da se GSP zaduži za nove autobuse

Odbornici Skupštine grada danas su raspravljali o tome da se GSP-u odobri zaduživanje kod Evropske banke za obnovu i razvoj od sedam miliona evra za kupovinu 30 autobusa.

Ovi autobusi su jedina vozila koja će GSP kupiti u 2020. godini i deo su veće obnove voznog parka u ovoj i narednoj godini, koja podrazumeva nabavku ukupno 101 autobusa.

Mada su obnovu voznog parka GSP-a podržali svi odbornici, šef opozicione Demoratske stranke Veljko Krstonošić je odluku o zaduživanju za sedam miliona evra ocenio neopravdanom i nejasnom. Kako je naveo, nije logično da se Grad koji u budžetu ima gotovo sedam milijardi dinara suficita, dodatno zadužuje. On smatra da se ovde radi o predizbornim aktivnostima Srpske napredne stranke, koja kako kaže, za osam godina koliko je na vlasti u Novom Sadu nije ozbiljnije uložila u GSP i sada za nekoliko meseci kupuje više od 100 autobusa.

Na dnevnom redu Skupštine grada je bio i zahtev gradskog veća da Vlada Srbije promeni odluku iz 2018. godine o ustupanju zgrade Radničkog univerziteta lokalnoj vlasti, tako da se izbriše rečenica u kojoj stoji da je zgrada data zbog obnove. To će omogućiti da se, ukoliko bude potrebno, konstrukcija izgorele zgrade sruši posle 20 godina, s obzirom da Novi Sad planira da je ponudi investitorima. O ovome je nedavno govorio i gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je sada naveo da će se ovom izmenom obaviti tehničke ispravke i da tek treba da se donese odluka o tome šta će biti sa zgradom Radničkog, odnosno da li će se ići u javno-privatno partnerstvo, koncesiju, prodaju ili neku drugu varijantu.

Vučević je o ostalim tačkama dnevnog reda današnje sednice naveo da se radi o redovnim tačkama, među kojima je istakao odluku o kupovini autobusa.

Skupština grada je dala saglasnost i na planove poslovanja javnih preduzeća i Turističke organizacije Novog Sada, kao i nekoliko gradskih uprava u 2020. godini, a složili su se i da se sprovede odluka o povećanju kapitala Grada u Spensu na osnovu duga ovog preduzeća ka “Vodovodu i kanalizaciji”.

Na dnevnom redu je bilo i nekoliko urbanističkih planova i to dela Kovilja, lokacije za vrtić u Kaću, kao i promena tri plana i to dela Futoga, Ledinaca i dela Radne zone u Novom Sadu zbog korekcije širine koridora dalekovoda od 110KV i promena plana dela grada oko Betanije, jer je plan da se na mestu nekadašnjeg DES-a izgradi stambeni kompleks od nekoliko zgrada, dogradi deo porodilišta i proširi obližnji vrtić.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić je tražio da se objasni zbog čega se premešta DES i izrazio sumnju da je ovo samo znak da su Grad i Republika odustali od dalje podrške specijalizovanom preduzeću za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje postoji gotovo sedam decenija. Podsećajući da je poslednji plan reorganizacije u okviru stečaja odbijen u novembru, Jakšić je zatražio da državni organi omoguće da ovo preduzeće i dalje nastavi da postoji.

Gradonačelnik Miloš Vučević je odgovorio da se premeštanje DES-a planira jer je u tom bloku to poslednji industrijski objekat i da je to razlog za donošenje ovakvog plana, a da će ovo preduzeće dobiti novo postrojenje u nekoj od radnih zona. O samom očuvanju ovog preduzeća, gradonačelnik je naveo da Grad zajendo sa Republikom radi na tome, ali da postoje mnogi problemi, od kojih je najveći dug iz ranijih perioda.

Odbornici su dali i saglasnost na to da se kupi kuća u Čajkovskog 1/a od Razvojne banke Vojvodine u stečaju kako bi to bilo sedište Mesne zajednice “Petrovaradin”, a složili su se i sa prodajom četiri sobe i apartmana u odmaralištu Igalo za oko 130.000 evra, čiju je izgradnju Grad sufinansirao sa Pokrajinom.

Na kraju, data je saglasnost i da dosadašnja v.d. direktora Zoohigijene Ivana Kukun kao jedini kandidat nakon konkursa, postane direktorka ovog preduzeća.

Kažimo i da je nakon sednice u sali ispred Skupštine poslužen novogodišnji koktel za odbornike.

Izvor: 021
Foto: Pixabay