Početna Gradske teme Novosadski pasaži: Važni za identitet grada, ali i odraz naše nebrige

Novosadski pasaži: Važni za identitet grada, ali i odraz naše nebrige

0

Novosadski pasaži, koji su nekada vrveli od života zbog velikog broja prodavnica i lokala, poslednjih godina su sve više prazni.

Pasaži, koji su prolazi između dve ulice ili dve zgrade, nisu specifičnost Novog Sada i mogu se videti u mnogim gradovima širom sveta, međutim, kako ni svi gradovi nisu isti, tako ni novosadski pasaži nisu poput pasaža u nekom drugom gradu. Oni su često prolaz u jedan drugi svet, a svaki ima svoju priču i ni jedan nije isti.

Skoro svi su u samom centru, starom delu grada i, ma koliko to možda izgledalo neverovatno, zapravo su mnogi do pre manje od 100 godina bili samo prolazi kroz dvorišta ka okolnim livadama, baštama, močvari ili samom Dunavu.

Kako navodi istoričar umetnosti Nebojša Milenković, ne može se oceniti koliko su pasaži Novog Sada jedinstveni, ali su sigurno važni za identitet grada.

– Ne mogu oceniti koliko su jedinstveni, ali jesu specifični za Novi Sad. Ukoliko ih, potencijalno, posmatramo kao jedno od identitetskih mesta Novog Sada, oni bi mogli biti vrlo važni. Ovde je naravno i pitanje kako gradimo identitet, koja su to identitetska mesta do kojih držimo ili ne držimo – priča Milenković.

Kada se govori o pasažima koji još imaju taj duh starog centra grada, sa velikim brojem malih lokala, ne treba zaboraviti da je deo njih potpuno devastiran. Kako navodi Milenković, te pasaže ne obilaze samo Novosađani, nego i turisti, koji u njima mogu videti odraz naše apsolutne nebrige za to kako grad izgleda i kakvu sliku šaljemo o gradu.

– Oni su zaista naše ogledalo. Oni su i odraz potencijala kakav bi ovaj grad mogao biti, ali i ogledalo nebrige za našu kulturnu baštinu i sliku kakvu ostavljamo. Nisam brojao koliko ima pasaža koji se koriste, čini mi se da ih je desetak, ali možda su samo dva takva da ih se ne postidite – kaže Milenković.

Možda baš zbog te nebrige, sada imamo i situaciju da se pasaži zaključavaju i zabranjuje prolaz kroz njih, iako su to javne površine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay