Početna Gradske teme Novosadski poštari u štrajku

Novosadski poštari u štrajku

0

Poštari u nekoliko gradova u Srbiji, među kojima je i Novi Sad, potpuno su obustavili rad, jer njihovi zahtevi čije ispunjenje je obećano još u martu ove godine, još nisu ispunjeni.

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović kazao je za Radio Slobodna Evropa da su u štrajku radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu, a Radio021 javlja da su u štrajku i novosadski poštari.

– Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd juče (2. decembra) zaposleni su samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd. Jutros se to proširilo i širom Beograda, znači stali su šalteri, stali su poštari, i pored Beograda, prema mojim informacijama, stali su Zrenjanin i Kikinda, Lazarevac – navodi Pavlović.

On dodaje da štrajk nisu organizovali sindikati, već sami zaposleni zbog, kako navodi, „bednih i niskih zarada koje se kreću negde u rasponu od 32-39 hiljada dinara (od 271-330 evra) u zavisnosti od radnog staža”.

I Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, rekao je za 021 da ovoga puta nije u pitanju sindikalni protest, već čist radnički bunt i potpuna obustava rada.

– U martu smo imali pregovore sa Vladom i sa preduzećem kada smo samo tražili neku realnu povišicu, odnosno da se naše plate bar donekle povećaju, a da se direktorima, zamenicima i savetnicima smanje, da se bar donekle približe radničke plate, to jest da budu bar jedan na prema tri ili tri i po, a ne jedan na prema pet i jedan na prema sedam, kao što je trenutno. Poštari recimo imaju platu između 32 i 36 hiljada dinara, i to sa svim mogućim dodacima, dok direktori imaju 200, 300 hiljada dinara – navodi Mandić.

Kako dalje Mandić navodi, štrajk u martu je prekinut zbog toga što je Vlada republike Srbije primila tim predstavnika radnika na pregovore i obećano je da će radnicima sa najmanjim primanjima povećati bodovni koeficijent i da se plate povećaju linearno. Obećano je i da će se do novembra meseca naći model po kojem će se, koliko-toliko, približiti plate poštara i šalterskih radnika republičkom proseku ili proseku u javnom sektoru. Nažalost, od toga nije bilo ništa. On naglašava da nije ispoštovano ni 30 odsto dogovora koji je napravljen i da su zato prinuđeni ponovo da obustave rad.

Za sada su sa radom stali poštari i glavni poštanski centar, a od sutra će verovatno sa obustavom početi i radnici na šalterima, na post ekspresu i paketima.

Izvor: 021, Radio Slobodna Evropa
Foto: Pixabay