Početna Gradske teme Novosadski proizvođači organske hrane boravili na stručnoj ekskurziji u Austriji

Novosadski proizvođači organske hrane boravili na stručnoj ekskurziji u Austriji

grapes-690230_640

Grupa od petnaestak proizvođača organske hrane sa teritorije Novog Sada, boravila je o trošku grada na petodnevnoj stručnoj ekskurziji u Austriji. Oni su obišli tri tamošnje farme za organsku i kontrolisanu proizvodnju.

Ovo veoma korisno putovanje donelo nam je dva saznanja. Prvo je da metode organske proizvodnje koje se primenjuju u Srbiji nimalo ne zaostaju za austrijskim, a drugo da su razlike u subvencijama i dalje velike – kažu učesnici ekskurzije.

Subvencije u Austriji se kreću i do 700 evra po hektaru, što je neuporedivo više nego kod nas, a na farmama koje su obišli novosadski poljoprivrednici organski se uzgajaju jabuke, žitarice i petnaestak vrsta povrća.

Njihov odlazak u jednu od najrazvijenijih evropskih zemalja je, inače, deo gradskog programa podrške razvoju poljoprivrede, pre svega organske i kontrolisane proizvodnje. Novi Sad je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je donela i realizuje takav program.

U okviru njega, poljoprivrednici će ove godine iz gradskog budžeta dobiti direktnu podršku od deset miliona dinara. Uz to, za opremanje poljoredarske službe, uređenje i održavanje postojeće kanalske mreže i uređenje i održavanje atarskih puteva, grad će uložiti još 150 miliona dinara koje, inače, inkasira od izdavanja u zakup državnog zemljišta.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com