Početna Gradske teme Novosadski sajam uskoro privremena bolnica

Novosadski sajam uskoro privremena bolnica

0

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković ocenio je da je situacija sa koronavirusom složena i ozbiljna i kaže da očekuje da smo sada u najvećem piku te da je ova nedelja ključna i prelomna. On je naveo da su naši bolnički kapaciteti popunjeni i da će biti aktiviran i Novosadski sajam, za čiju će potpunu pripremu trebati oko 48 sati.

On je gostujući na TV Prva rekao da su sada dve stvari problematične.

– Prva je prirodni tok epidemije, jer se korona virus ponaša atipično u odnosu na druge respiratorne viruse, a drugo je da se bojim za zaštitu naših starijih, jer nam ne treba ulazak virusa među starije i u gerontološke centre – izjavio je Gojković i dodao da nam nije nam trebao „Crni petak“, jer posle njega, kaže, prvi put imamo da je udeo zaraženih žena skoro 60 odsto, što je po njegovoj oceni „posledica kupoholičarstva“.

Istakao je da imamo razloga za brigu i da ne dođemo u situaciju da na vrhuncu epidemije imamo iskok iz sistema. Pritom je popunjenost bolnica enormna, teške su kliničke slike pacijenata i oni traže ozbiljan nadzor.

Prema njegovim rečima, svi moraju uključiti sve svoje resurse, pojedinci da nose maske, drže distancu, jer je izuzetno nepovoljni vremenski period i krenuće i drugi virusi.

U Novom Sadu na bolničkom lečenju 542 pacijenta

U novosadskim bolnicama na lečenju je ukupno 542 pacijenta obolela od koronavirusa.

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 404 obolela, od kojih je 27 njih na respiratorima.

U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno je 32 pacijenta, a u Institutu za plućne bolesti 106 obolelih od korone, dok je desetoro njih na respiratorima.

Izvor: novisad.com
Foto: Printscreen